Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Станојевић: Лажне вести се данас шире као грип у јануару
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 02. 2019.

Аутор: ФоНет Извор: Данас

"Суштина лажних вести увек остане упамћена, јер 'где има дима има и ватре'"

Станојевић: Лажне вести се данас шире као грип у јануару

Друштвене мреже су омогућиле да вести које пласира појединац буду равноправне са медијским вестима, изјавио је ФоНету новинар Радио-телевизије Србије (РТС) Зоран Станојевић и указао да се данас лажне вести шире као грип у јануару.

У оквиру серијала Прес Екстра, он је оценио да на Фејсбуку и Твитеру свако од нас има исти простор као и председник САД Доналд Трамп или новинска агенција Ројтерс, будући да је разлика само у броју пратилаца и колико је вест добра.

Према његовој процени, простор на друштвеним мрежама је идеалан за ширење лажних вести, као грип у јануару, и зато данас више говоримо о том феномену.

Он је новинарки Сандри Крстановић Живковић рекао да нам се у Србији чини да је свака вест лажна, јер је превелики утицај са свих страна на креирање вести.

Уколико нам се вест много свиђа или не свиђа, за Станојевића је то јасан критеријум који указује на лажну вест.

Он је уверен да суштина лажних вести увек остане упамћена, јер „где има дима има и ватре“.

Како је објаснио, у томе лежи њихова успешност, за разлику од демантија, који се прихвата са одређеном дозом сумње.

Према његовом мишљењу, важно је разликовати спин, где полазимо од чињенице која је тачна, али прувеличана, од лажне вести која је у потпуности измишљена информација.

„У оба случаја ја обмањујем јавност, само што сам у другом још и лажов“, рекао је Станојевић.

Иако људи добијају информације са разних страна, подсетио је Станојевић, уколико је нека вест јако битна, онда ће они и те како знати да разазнају шта је тачно или шта није, а уколико није, онда ће емотивно прихватити истину која им се више свиђа.

Зато, према његовом мишљењу, никада не можемо да говоримо о две истине, оне могу бити различите, у зависности на који начин тумачимо вест.

Станојевић сматра да су разни системски механизми у борби против лажних вести „чиста мода“, због тога што се стиче утисак да није битно да ли ћемо ми лажне вести победити, већ је важно показати јавности да се ми против њих боримо.

Он тврди да лажне вести не могу да предстваљају проблем у друштву у којем постоји систем и у којем се ствари могу проверити, Проблем је што ми желимо да верујемо у неке другачије исходе и неке другачије могућности, закључио је Станојевић. 

Коментари (1)

Остави коментар
пет

01.02.

2019.

Realan [нерегистровани] у 15:05

Ah...

"Lažne vesti" su nastale jačanjem Trampa, Putina, Orbana... "Čudno"!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси