Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Делоар: Новинари у Србији су забринути, медијска слика мора да се мења
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 01. 2019.

Аутор: Радио Слободна Европа Извор: Данас

Делоар: Новинари у Србији су забринути, медијска слика мора да се мења

„Вучић је рекао да разуме грешке из прошлости и предлаже да се отвори тема медијских слобода“, рекао је у интервјуу за Радио Слободна Европа (РСЕ) Кристоф Делоар, генерални секретар међународне медијске организације Репортери без граница (РСФ) који је предводио делегацију РСФ на састанку са председником Србије Александром Вучићем, у понедељак 21. јануара.

„Од вербалних порука важније су конкретне мере које их прате“, рекао је међутим Делоар и истиче да медијска слика у Србији није добра те да ју је неопходно одмах мењати.

„Кључне поруке током састанка тицале су се безбедности новинара. Много новинара у Србији је веома забринуто због  вербалних и физичких напада. Председник је одговорио да се ти случајеви истражују, да се осумњичени приводе и да су посвећени томе да у будућности апсолутно не буде некажњивости у таквим случајевима“, каже Делоар.

„Али, за нас је било изузетно важно да објаснимо како сматрамо да слобода медија у Србији опада из различитих разлога и да је Србија пала за 10 позиција на годишњој светској листи медијских слобода Репортера без граница“, додао је представник ове међународне организације подсетивши да је Србија сада на 76. месту међу 180 рангираних земаља.

„Разговарали смо и о контроли информација у медијским сервисима, штампи и на телевизији. Оно што ми мислимо јесте да председник Србије, користи претеране и погрдне оптужбе које се објављују у појединим медијма, како би се скренула пажња са реалности његовог утицаја и утицаја његове партије на неке од највећих медија, пре свега ТВ станица. То је нешто што је веома важно“, истакао је Делоар.

„Морам да кажем да смо се задржали сат и по времена у његовој канцеларији, водећи са њим темељну дискусију, отворену и искрену дискусију у којој смо заиста могли да представимо наше препоруке и наше захтеве. Вучић је одговорио на наша питања и рекао да разуме грешке из прошлости. Сада предлаже да се та тема отвори. Примили смо к знању оно на шта се вербално обавезао, али поред тога верујемо и да одбрана новинарства захтева конкретне мере. Сада су нам потребне конкретне мере, не само јавни говори, а искреност његових обећања често демантује понашање његових политичких сарадника и њихова котрола медија“.

Упитан како је председник Вучић реаговао на њихове поруке, Делоар је рекао да  он нема исту процену као они и да негира доста тога што смо му рекли.

„Али он званично говори како жели дапоправи ситуацију и дао је нека обећања, рекавши да ће „отворити врата“ и да је спреман да проверимо да ли их је испунио и да ли су мере предузете. Знам да је дан након нашег састанкаучествовао у панелу о слободи медија на Светском економском форуму у Давосу. Тамо је говорио о нашем састанку и рекао је да ћемо бити задовољни кроз две године. То ћемо видети. Тренутно, мислим да сви знају каква је наша процена ситуације и оно што смо рекли у његовом кабинету је, наравно, оно што говоримо јавно. Сада ћемо процењивати да ли ће предузети неке акције, јер много је акција које је у Србији потребно предузети. Веома је важно да његове говоре прате и конкретне мере“, каже Делоар за РСЕ.

Делоарније желео да коментарише критике Вучићевог учешћа на панелу у Давосу, али је рекао да је основно питање „да ли председник Вучић заиста имплементира оно што званично говори“.

„Веома је важно да се медијска слика у Србији промени, јер у овом тренутку ситуацију у земљи не можемо сматрати добром“, истакао је.

Говорећи о глобалном проблему лажних вести, Делоар подсећа да су Репортери без граница покренули Декларацију о Информацијама и демократији коју је подржало 12 шефова држава и влада из читавог света, а чији је циљ да се успоставе демократске гаранције за поуздано информисање у ери интернета.

„Видећемо каква је будућност тога, оно што би желели јесте да се испуни оно на шта су се обавезали. То би унапредило демократске гаранције у свету, а верујемо, наравно, да ће се, у неком даљем периоду, томе придружити још земаља. Знамо да је и председник Србије заинтересован да се томе прикључи и сматрамо да је добар знак што је рекао да би желео да се Србија усклади са тим принципима.

Оно што сада морамо да урадимо, јесте да се да земље које су се обавезале у првом кругу, заједно и у сарадњи са цивилним друштвима, раде на успостављању тих гаранција“, рекао је Делоар.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси