Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Мејлови открили извештавање по наредби: Поједини медији "враћени у деведесете"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 01. 2019.

Извор: Н1

Мејлови открили извештавање по наредби: Поједини медији "враћени у деведесете"

Да се медији у Србији уређују по налогу, а не по професионалним стандардима дефинитивно је и потврђено мејловима који су процурили у јавност, а у којима су исписана упутства шта треба да буде ударна вест.

То саговорнице Н1 подсећа на деведесете године 20. века када је у фокусу власти била државна телевизија, док садашња политичка елита на исти начин утиче на локалне медије - некадашње бастионе слободе извештавања.

Шта је то ургентна вест локалних медија у Србији? Без обзира на друге догађаје у првом плану информативног програма три дана су искључиво - Ђилас, Хитлер и Сергеј. То пише у мејлу који је стигао на адресе медијских кућа крушевачког бизнисмена Радоице Милосављевића. Ову онлајн наредбу обелоданио је нишки портал Јужне вести.

"За међународну јавност и политичке организације у Давосу се прича о поларизацији, о борби против лажних вести, за међународни џет сет о дигитализацији и креативним индустријама, а за партијску пешадију се шаљу упутства и диктира се дословно шта се мора наћи у садржају сваког локалног медија", каже Сњежана Миливојевић, професорка Факултета политичких наука.

Што у Србији није никаква новост. Зато ови диктати без дилеме саговорнице Н1 подсећају на медијске потезе власти последње деценије 20. века.

"На апсолутну контролу коју смо већ имали прилике да виђамо '90-их када је РТС, односно тадашња телевизија Београд у питању. И поразно је јер су у то време баш ови локални медији, који су приватизовани у последњих неколико година и које је купио Радоица Милосављевић, у то време били слободни", каже новинарка недељника "Време" Јована Глигоријевић.

"Наравно да се садашњи носиоци власти тога добро сећају и да су ту лекцију научили. Ми смо сведоци да су у првом таласу примене медијских закона направљене концентрисане мале локалне медијске империје. Кроз њих је лакше деловати синхронизовано", каже професорка Миливојевић.

Па се тако синхронизовано телевизијама Трстеник, Брус, Јефимија и другим тражи да доставе податак у ком термину ће емитовати емисију Контравизија телевизије Пинк. Да се тако уређује програм није изненађење - сагласне су саговорнице Н1 - али то што су мејлови којим се диктира извештавање процурели у јавност виде као помак.

"То значи да се људи полако охрабрују да им је преко главе притиска који доживљавају. И да се све више охрабрују, па макар и да, анонимно, кредибилним медијима доставе доказе што им се догађа и то је неки мали корак напред... Ако нешто можемо да издвојимо позитивно у овом ужасу да неко просто нареди у ком правцу и које речи и квалификације морају да се користе за одређене људе у програму", наводи Глигоријевићева.

Извор који је Јужним вестима доставио мејлове са упутствима тврди и да се редакцијама најчешће тражи пренос конференција Александра Вучића. Ипак, у електронским писмима нема директних доказа да је налогодавац или аутор упутстава Српска напредна странка. Веродостојност налога нико није демантовао.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси