Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  НУНС покушао да обмане јавност
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 01. 2019.

Аутор: Essentis Извор: НУНС

НУНС покушао да обмане јавност

Независно удружење новинара Србије 23. јануара објавило је саопштење у коме је, поред осталог, нагласило како је у документарном филму Србија – 100 година након Солуна ,,саопштен податак да је у логору у Јасеновцу убијено више од 88 хиљада људи што је девет пута мање него што наводе историчари''.

Са циљем објективног информисања јавности, а као реакцију на очигледан покушај вишеструке манипулације јавним мњењем и историјским чињеницама, желимо да укажемо на следеће:

Податак да је у логору смрти у Јасеновцу током Другог светског рата смртно страдало више од 88 хиљада људи, у документарном филму изнео је један од водећих српских и европских стручњака за историју 20. века др Милан Ристовић, редовни професор Универзитета и шеф Катедре за општу историју 20. века Филозофског факултета у Београду. У питању је податак који су српски историчари до сада небројено пута износили на научним скуповима, али и у јавности, и то посредством средстава информисања.

Чињеница да је НУНС у свом саопштењу свесно избегао да каже ко је у документарном филму изнео ту чињеницу, уз констатацију да је та бројка ,,девет пута мања него што наводе историчари'' класичан је пример покушаја манипулације јавношћу будући да је тај научно потврђен податак изнео управо један од, понављамо, водећих српских и европских историчара у области историје 20. века проф. др Милан Ристoвић.

Но, професор Ристовић није изнео нов и јавности непознат податак…

Наиме, наша национална референтна установа културе која се искључиво бави истраживањем феномена масовних злочина почињених у оружаним сукобима, а у питању је Музеј жртава геноцида у Београду, у више је наврата износила званичне научне податке о томе да је до сада идентификовано и пописано нешто више од 88.000 жртава страдалих у логору смрти у Јасеновцу.

Те чињенице на научним скуповима, као и у јавности, износили су директор Музеја др Вељко Ђурић Мишина, стручњак у Музеју др Драган Цветковић, дугогодишњи председник Управног одбора Музеја жртава геноцида и координатор Одбора за Јасеновац Српске православне цркве епископ пакрачко-славонски др Јован и многи други стручњаци.

Такође, на основу спроведених компаративних анализа историјских извора и прикупљених података, Музеј жртава геноцида у Београду у више наврата је саопштио и званичну процену да је у логору смрти у Јасеновцу током Другог светског рата страдало између 122.000 и 130.000 цивила.

Оно што је за науку неспорно изгледа да је проблематично за НУНС који је себи дао слободу да свесно манипулише јавношћу, изазива узнемирење грађана и покуша да се, као струковно новинарско удружење без било каквих компетенција у области научне историографије, постави изнад верификованих, публикованих и јавности небројено пута представљених научних чињеница.   

Продукцијска кућа која је реализовала документарни филм ,,Србија – 100 година после Солуна'' позвала је двадесетак најугледнијих српских историчара и стручњака у области других друштвених наука (професора универзитета, стручњака ангажованих у научним институтима и националним установама културе) како би изнели резултате научних истраживања која се односе на свеукупну националну историју у претходних стотину година.

Имајући све то у виду, најоштрије осуђујемо неодговоран и недобронамеран покушај НУНС да свесно манипулише јавношћу и да изазива узнемирење међу грађанима. Ово тим пре што је покушај манипулације у вези са деликатним и веома осетљивим питањем које искључиво задире у област научне историографије и културе сећања.

 Такође, продукцијска кућа поздравља изјаву министра Вукосављевића у којој је нагласио да се ,,противи свему што се не ослања на методолошки исправне и научно утемељене податке о броју жртава геноцида над српским народом у такозваној НДХ''.

Продукцијска кућа, стога, позива НУНС да престане са аматерским и злонамерним прозивањем водећих српских и европских историчара, већ да проверу изнетих чињеница изврши увидом у попис до сада идентификованих жртава логора смрти у Јасеновцу који је јавно доступан у Музеју жртава геноцида у Београду.

Још једном апелујемо на све учеснике у јавним дебатама да са највећом могућом одговорношћу према истини, као и са осећајем пијетета према невиним жртвама Јасеновца своје јавно саопштене ставове заснивају искључиво на историјским чињеницама и научним истинама.

У прилогу достављамо само неке од линкова ка иступима водећих стручњака који се односе на број до сада идентификованих жртава логора смрти у Јасеновцу, односно на научне процене укупног броја страдалих:

Дејан Ристић стручни консултант на филму „Србија – 100 година након Солуна“

 

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/o-jasenovcu-se-znaju-sve-cinjenice-ostalo-su-interpretacije/lp217xh

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktuelno.289.html:724261-Kolinda-hoce-novo-brojanje-u-Jasenovcu

http://www.nspm.rs/polemike/jos-jednom-o-broju-zrtava-u-jasenovcu.html

https://www.vecernji.hr/premium/jovan-culibrk-svaki-javni-govor-o-broju-zrtava-u-jasenovackom-logoru-je-nemoralan-1005926

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси