Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пресуда гаси „Карловачки лист”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 01. 2011.

Извор: Политика

Пресуда гаси „Карловачки лист”

Нови Сад – Редакција „Карловачког листа” забринута је због пресуде Вишег суда у Новом Саду која практично гаси једино информативно јавно гласило на подручју општине Сремски Карловци.




Бранислав Санчанин, главни и одговорни уредник ових локалних новина, које се дели бесплатно, осуђен је да плати 200.000 динара због објављивања информације чију „истинитост у потпуности није проверио”, исто толико за „недозвољено објављивање фотографије”, као и 84.600 динара на име трошкова парничног поступка.

„Карловачки лист” писао је о сукобу радника обезбеђења Саве Павловића (члана ДСС-а) и потпредседника Скупштине општине Сремски Карловци Горана Савића (члана ДС-а), који се 31. марта 2009. године догодио у седишту Јужнобачког управног округа у Новом Саду.

О овом догађају извештавали су готово сви електронски и писани медији у главном граду покрајине, али један од двојице актера Сава Павловић тужио је само локално гласило.

– Ово је јединствен случај да је суђено медију због догађаја о коме јавност има оправдан интерес да буде обавештена. Све наведено документовано је пред судом, а у прилог истинитости иде и изјава Савића, који је потврдио писање нашег листа. Међутим, поступајућој судији Станимирки Лаловић то није било довољно, а занемарила је чак и чињеницу да је због напада новосадска полиција поднела захтев за покретање прекршајног поступка против Павловића – каже Санчанин.

Функцију уредника „Карловачког листа” Санчанин обавља волонтерски, исто као и десетак других колега и графичких радника из овог места. Жалиће се Апелационом суду, али уколико пресуда буде потврђена, новине ће се сигурно угасити.

– Упозоравамо колеге да ће овакво тумачење, по коме се напад у службеним просторијама Јужнобачког округа третира као „приватно место”, изазвати несагледиве последице и одразити на будуће извештавање. Уз текст смо, потпуно професионално, објавили фотографије обојице актера, али смо и због тога кажњени –објашњава уредник „Карловачког листа”.

М. Мијушковић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси