Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Осуђена директорка новина које су већ „угашене”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 01. 2011.

Извор: Политика

Осуђена директорка новина које су већ „угашене”

Панчево - Крајем прошле године правном заступнику листа „Панчевац“ стигла је пресуда Основног суда у Панчеву којом се Милана Савић, директорка, и Марија Андрић, главни и одговорни уредник некада конкурентског „Панчевац преса“, осуђују на по девет месеци затвора, условно на две године.

У међувремену је, опет одлуком суда, „Панчевац прес“ морао да промени име, Милана Савић престала је да буде директор, а новембра прошле године лист је престао и да излази.

У образложењу пресуде каже се да се два челна човека „Панчевац преса“ осуђују за кривично дело неовлашћене употребе туђе фирме.

Наиме, од фебруара до октобра 2008. године, када је суд наложио промену имена, „Панчевац прес“ је потпуно, изгледом, графичком опремом, па чак и називом сталних рубрика, потпуно личио на „Панчевац“, што је међу сталне читаоце најчитанијег локалног листа у Србији уносило пометњу. „Панчевац прес“ је фебруара 2008. почела да издаје група до тада новинара и административних радника „Панчевца“, пошто као конзорцијум нису успели на аукцији да купе ове новине које су достигле вредност од чак 2,2 милиона евра. Нови власник „Панчевца“ тужио је нелојалну конкуренцију, па је „Панчевац прес“ после девет месеци морао да промени име, тако што је у глави листа остало само „Прес“, после чега је почео да губи оглашаваче и запао у финансијску кризу, све док се новембра прошле године није угасио.

Додуше, ни у до сада финансијски увек стабилном „Панчевцу“ немају много разлога да ликују. Бивши газда с којим је прошле године Агенција за приватизацију раскинула купопродајни уговор оставио им је у аманет дуг који, ако буде пао на њихова плећа, неће моћи да врате. Испоставило се да је „Панчевац“ био јемац да ће породица Марковић, која је била власник листа, вратити 1,2 милиона евра кредита који је узела за друго газдино предузеће. То се није десило, па је банка блокирала рачун „Панчевца“ у чијој евиденцији нема трага да је таква гаранција потписана.

Александар Вучковић, директор „Панчевца“, којег је именовала Агенција за приватизацију, суспендовао је Зорана Спрема, чије је име као директора на уговору о јемству, и започео борбу да докаже да је потпис на јемству стављен без овлашћења Управног одбора и Скупштине акционара. „Панчевац“ излази, али под сталном претњом да ће банка опет блокирати његов рачун са којег је већ скинула 1,8 милиона динара.

М.Шашић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси