Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Највише крше забрану рекламирања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 01. 2011.

Извор: Данас

Највише крше забрану рекламирања


Национални емитери не поштују Закон о оглашавању

Београд - Закон о оглашавању током прошле године, што се тиче националних емитера, највише пута су прекршили ТВ Б92 и РТС1, док је најмање прекршаја забележено на телевизијама Хепи и Авала, показују подаци Републичке радиодифузне агенције (РРА), за период од првих осам месеци 2010, а у које је Данас имао увид.

Највећи број прекршаја, односно више од 1.300, до септембра је направио Б92, потом РТС1 - око 1.150, док је ТВ Пинк прекршио правила оглашавања више од 770 пута. Након њих, по броју неправилности следе Кошава, РТС2 и Фокс, док су Хепи и Авала на последњим местима са по мање од 200 прекршаја за осам месеци.

Интересантно је да су емитери са националном фреквенцијом највише прекршаја Закона о оглашавању укупно учинили током летњих месеци, односно од маја до септембра.

Број неправилности, на пример, у односу на јануар у мају је порастао скоро три пута, а у јуну је та цифра износила и до шест пута више него на почетку године. Тако је у јуну забележен рекордан број непоштовања закона - 1.344, а РТС1 је са 655 прекршаја истог месеца „рекордер“ међу националним емитерима у периоду од јануара до августа.

Како је Данасу речено у РРА, углавном нису поштована правила о трајању и ознаци рекламних блокова, као и временском размаку између њих током једне емисије.

Што се тиче рекламирања алкохолних пића у недозвољено време, у РРА истичу да није било много таквих случајева и да су они забележени током трајања Светског првенства у фудбалу.

Раније, велики број неправилности био је у вези са употребом кајрона, али, како кажу, у последње време таквих прекршаја скоро и нема.

- За првих осам месеци против националних емитера су поднете прекршајне пријаве због непоштовања Закона о оглашавању. Пријаве су поднете само због оних прекршаја који не захтевају опсежно доказивање, како би се судски процес убрзао и поједноставио. За неке месеце поднета је по једна прекршајна пријава по емитеру за све неправилности, а потом су подношене и пријаве по сваком прекршају појединачно - објашњавају у РРА.

Подсетимо, РРА је први пут због оваквих прекршаја почела да подноси пријаве тек почетком прошле године сматрајући да ће то сигурно утицати на смањење броја неправилности. Према њиховим речима, на основу података за преостала четири месеца прошле године, приметан је „тренд побољшања“ што се тиче поштовања закона.

Наиме, подаци и за овај период су већ припремљени, али још нису поднете прекршајне пријаве.

Према Закону о оглашавању, казна за непридржавање времена трајања или времена емитовања ТВ оглашавања и ТВ продаје у програмима комерцијалних телевизијских станица, односно програмима јавног радиодифузног сервиса и за јасно неозначавање емисије ТВ продаје сликом и звуком, износи од 100.000 до милион динара.

Антрфиле :

Б92 1.304
РТС1 1.156
Пинк 774
Кошава 448
РТС2 340
Фокс 297
Авала 176
Хепи 161

* подаци Републичке радиодифузне агенције за јануар - август 2010.

Б. Цвејић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси