Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Од града добијају четири милиона
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 01. 2011.

Извор: Блиц

Од града добијају четири милиона


Тежак положај електронских медија у Ваљеву
Представници медија кажу да је новац из буџета премали, јер их мучи нелојална конкуренција и велики намети државе


Градске власти Ваљева одлучиле су да са четири милиона динара ове године помогну ваљевске електронске медије у којима је просек зарада запослених тек 15.000 динара, а и такве плате многима нису исплаћене месецима. Новац ће се делити после конкурса чији критеријуми још нису одређени.

У медијима кажу да је цифра више него скромна јер, на пример, годишње обавезе једне ТВ куће према држави износе седам милиона динара, те да неће решити суштински проблем тешког положаја радио и ТВ станица у Ваљеву, нелојалну конкуренцију која нема дозволе за рад.

У градском буџету за ову годину, за финансирање медија, предвиђено је 8,8 милиона динара. Новац је распоређен тако што ће за услуге по уговору, Радио Ваљево, као јавно предузеће чији је оснивач град, добити четири милиона динара, за услуге по уговору штампаних медија опредељено је 800.000 динара, док је преосталих четири милиона динара намењено за услуге информисања, односно помоћ локалним електронским медијима.

Власти саопштавају да ће тај новац користити електронски медији који буду испуњавали услове конкурса који распише Градска управе.

- Као озбиљна локална самоуправа одлучили смо да у овој години издвојимо средства за финансирање локалних медија, не чекајући како ће то системски да се реши на нивоу републике. Знамо каква је ситуација у медијима и желимо да помогнемо - каже градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић.

По његовим речима, тачан критеријум који медији, како и на колики део од четири милиона динара могу да рачунају, још није прецизиран. Градоначелник, међутим, каже да ће се власти о модалитетима конкурса за финансирање, консултовати управо са представницима ТВ и радио станица.

- Упутићемо позив свим локалним медијима да се активно укључе и дају свој допринос у дефинисању критеријума на основу којих ће из градског буџета у овој години финансирати медији. У наредна два месеца са представницима медија заједнички ћемо радити на профилисању ко ће и под којим условима добити та четири милиона динара. Процес ће бити спроведен према правилима којима Министарство културе регулише ову област - каже Јаковљевић.

Представници легалних електронских медија који се издржавају искључиво од реклама и који би могли да добију ову финансијску ињекцију од Градске управе, с друге стране, сматрају да је обећана помоћ недовољна да реши катастрофалну економску ситуацију и практично неравноправан положај у којем се налазе.

- То је, благо речено, смешна цифра с обзиром на износе које држава потражује од легалних медија. Наша кућа, наиме, на годишњем нивоу треба да плати седам милиона динара разних дажбина, од накнада за РРА, РАТЕЛ, СОКОЈ и ОФПС, до пореза и доприноса за запослене. За тако мало новца који као помоћ нуде градске власти, тешко да могу дасе постављају критеријуми. Проблем је што су сви медији доведени у трпно стање, тако да не смеју да одбију ништа што им се нуди - каже власник и главни уредник регионалне ТВ “Вујић” Милан Милиновић.

Дарија Ранковић, главна уредница регионалног Радио „Патка“, сматра да “омчу око врата” медијима у Ваљеву стежу системске супротности и неједнак положај.

У првој групи су они који се финансирају претплатом или из буџета, попут РТС и Радио Ваљева, без посебних обавеза за узврат. Истовремено, они равноправно учествују на комерцијалном тржишту.

У другој групи су медији које суфинансира одређена интересна група или појединац, па тако промовишу њихове интересе који су често супротни интересима друштва. У трећој, “нашој” групи, јесу медији који раде посао од јавног интереса о свом трошку. С једне стране имамо мало тржиште и велику конкуренцију, а с друге су нам наметнути високи трошкови за легално пословање - каже она.

Колико је у Ваљеву тржиште мало, “а бара пуна крокодила”, сведочи податак да поред ТВ “Вујић” и Радио „Патка“, као регионалних емитера, дозволу за рад на локалним нивоу има још приватизована ТВ Ваљево, те чак још пет радио станица: Радио 014, Радио Кула, Радио Источник, Радио „Точак“ и ЈП Радио Ваљево.

Саговорници “Блица” упозоравају да их на тржишту убија нелојална конкуренција електронских медија који немају дозволу за рад, а обарају цене реклама.

Тако је одлуком РРА недавно без дозволе за емитовање остала ТВ „Црониц“, због дуга. Шест месеци раније, такође због дуга, дозвола је одузета и ТВ „Марш“. Обе телевизије, међутим, емитују програм. Уз то, у граду раде и најмање три дивља радија.

Предраг Вујанац

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси