Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Сарадник Хелсиншког одбора поново нападнут
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 12. 2010.

Извор: Политика

Сарадник Хелсиншког одбора поново нападнут


Новинар Бранко Живковић задобио повреде и амнезију

Медији у Србији јуче су обавештени о нападу на Бранка Живковића, слободног новинара и сарадника Хелсиншког одбора за људска права у Србији, који се десио 16. децембра у Београду. Хелисиншки одбор саопштава да стално узнемиравање и напади на Живковића представљају притисак на слободу изражавања и да је то све чешћа појава у Србији.

„С обзиром на то да Живковић делује искључиво преко Интернета, напади на њега указују да је под сталним притиском и контролом”, наводи се у саопштењу.

– И даље трпим болове, после мучког напада с леђа – каже за „Политику” Бранко Живковић, описујући други напад на њега у последњих месец дана, када је доживео и амнезију, додајући да не живи у страху.

– Напад се догодио поред моје зграде у прометном делу Београда, може се рећи у центру. Било је то око пола седам увече, када сам извео пса у шетњу. Само сам осетио ударац отпозади у теме и моментално сам изгубио памћење. Али, нисам пао. Када сам дошао кући, осећао сам јак бол на слепоочници и испод ока. Вероватно су ме ударили неким предметом, али нисам сигуран, јер то нисам видео. Нисам видео ни колико је било нападача, јер сам био окренут леђима. Све до ујутру ме је држала амнезија, када сам отишао у Ургентни центар и случај тамо пријавио полицији. Учинио сам то такође и телефоном, као и мејлом. Али, нико ми се из полиције није јавио – каже Живковић.

Први напад, по његовим речима, десио се пре око месец дана и тај случај је пријављен МУП-у.

– Тај случај је предат и тужилаштву за гоњење по службеној дужности због угрожавања сигурности. Иначе, починилац је ухваћен и признао је ово кривично дело, али не могу детаљније о томе да говорим док је процедура у току. Могу само да кажем да сам, док сам излазио са кесама, нападнут испред продавнице, а и то се десило недалеко од зграде у којој живим. Тада су ми упућене најтеже клевете, претње и увреде. Речено ми је да сам издајник и да ћу платити. Један човек ми је рекао да ће ме пребити, а да ће ме неко други убити! Кренуо је на мене и физички, али сам успео да се измакнем – објашњава наш саговорник.Живковић, који се доста бавио питањима људских права у Санџаку, не жели да спекулише ко га је напао.

– Не бих да доводим себе у још већу опасност. Бавим се питањима људских права, професионално и технички радећи посао дистрибуције по свету онога што ради Хелсиншки одбор. У том пакету је Санџак врло доминантан, али није једина тема коју Хелсиншки одбор ради. Ово што ми се сада дешава апсолутно повезујем са мојом професионалном активношћу. Ја шаљем мејлове у 75 земаља, на 200.000 адреса, односно на милион адреса ако рачунамо и енглеску верзију. Шаљем материјале невладиним и државним организацијама, медијима и појединцима. То је веома широка и флексибилна група која се бави заштитом људских права. Овим послом се бавим већ око 17 година, па се може рећи да нисам непознат – објашњава Живковић.

На наш захтев МУП-у Србије за детаљније информације о нападу на Живковића до закључења овог броја није одговорено.

Б. Билбија

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси