Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Невиђена концентрација моћи
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 12. 2010.

Извор: Данас

Невиђена концентрација моћи


ОЕБС критиковао нови мађарски закон о медијима

Беч - Нови закон о медијима у Мађарској крши стандарде Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) о слободи медија и угрожава уређивачку независност и медијски плурализам, истакла је јуче представница ОЕБС за слободу медија Дуња Мијатовић.

- Забринута сам што је мађарска скупштина усвојила закон о медијима који, ако се злоупотреби, може да ућутка медије и јавну дебату у земљи - упозорила је она, осврнувши се на закон усвојен 20. децембра.

Закон регулише све медијске садржаје на основу идентичних принципа који су супротни стандардима ОЕБС о слободи медија. Такође, даје необичну моћ недавно успостављеним медијским властима и медијском савету, који воде искључиво чланови које подржава владајућа партија. Традиционално регулаторна тела руководе само јавним медијима, али нови закон омогућава овим властима да руководе садржајем штампаних и електронских медија.

- Таква концентрација моћи у регулаторним властима је преседан у европској демократији и угрожава слободу медија - истакла је Мијатовићева, додајући да регулисање штампаних медија може да обузда слободну јавну дебату и плурализам и да би то могло водити и аутоцензури.

Представница ОЕБС је казала да закон оставља мноштво кључних термина недефинисаним, као што је заштита јавног реда, који, ако се прекрши, захтева од новинара да открије извор.

Антрфиле : Високе глобе

- У недостатку јасно дефинисаних смерница немогуће је новинарима да знају када крше закон - упозорила је Дуња Мијатовић, критикујући и одредбу закона којим се захтева од свих медија да буду регистровани код надлежних медијских власти, а кршење закона за собом повлачи веома високе новчане казне.

Према мишљењу представнице ОЕБС, нови систем угрожава и политичку независност медија јавног сервиса, будући да је владајућа партија предложила нове руководиоце медија јавног сервиса, а да власт контролише буџет свих тих медија.

Тањуг

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси