Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Мењати нацрт закона о оглашавању
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 12. 2010.

Извор: Б92 онлајн

Мењати нацрт закона о оглашавању


Београд - Нацрт закона о оглашавању мора у потпуности да се мења јер није прилагођен законима тржишта,оцењено је на скупу о том закону.


На скупу је оцењено и да нацрт није усклађен са европском регулативом и да је израда нацрта мора да буде јаче координисана са израдом Медијске стратрегије.

Адвокат АНЕМ-а Слободан Кремењак је истакао да је доношење новог закона неопходно, због проблема у примени постојећег, који је донет пре само четири године, његових рестриктивних мера, али и измењеног европског правног оквира.

Као недостатак постојећег закона он је навео могућност различитог тумачења одредби, па се тако оглашавањем може сматрати и када се у углу екрана налази лого телевизије, постоје дилеме да ли је кајрон допуштен или не, као и колико минута рекламирања је допуштено на радију.

Говорећи о усклађивању нацрта новог закона са европским правним оквиром, Кремењак је истакао да се, када је реч о медијима, то односи на Директиву о аудио-визуелним медијским услугама.

„У том случају у закон треба да се уведе и одредба о нелинеарним услугама, јер, у супротном, аудио-визуелне медијске услуге из Директиве нису исто што и те услуге у нашем закону“, навео је он.

Адвокат је додао да је слична ситуација и са аудио-визуелним комерцијалним комуникацијама, која у нацрту обухвата радио, али не и видео на захтев, док је у Директиви ситуација другачија.

Према његовим речима, нацрт закона, такође, омогућава и неке видове оглашавање на јавном сервису које до сада нису биле дозвољене, као што су комерцијалне емисије, комерцијални прилози, кајрони...

Он је нагласио да је закон од значаја за медијску области и његова израда је требало да буде јаче координисана са израдом Медијске стратегије.

Члан Савета Републичке радиодифузне агенције Горан Пековић је навео да нико од чланова радне групе не би могао да стане иза нацрта закона, јер у њему постоји неразумевање суштине оглашавања и посредника, преносиоца огласне огласне поруке, јер су на његовој изради радили људи који немају много додира са медијском сценом.

Према његовим речима, око 75 одсто закона је посвећено телевизији, а 80 одсто произилази из документа који не регулише оглашавањеу Европи, него рад електронских медија.

„Нацрт закона о оглашавању, такође, треба да важи и за нелиенарне и линеарне медије и одреди у начелу шта је дозвољено, а шта прикривено оглашавање, шта сме, а шта не сме да се оглашава“, истакао је Пековић.

Представница Министарства трговина и услуга Вера Деспотовић је навела да јавна расправа о нацрту закона о оглашавању траје до 24. децембра, а радна група која ради на њему, до тада може да поднесе примедбе.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси