Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Протест због кажњавања листа „Зрењанин”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 10. 2010.

Извор: Политика

Протест због кажњавања листа „Зрењанин”


Зрењанин – Новинари и пријатељи листа „Зрењанин” окупили су се јуче у подне испред зграде зрењанинског суда како би исказали незадовољство поводом судских одлука које су донете на штету једног од најугледнијих локалних недељника у Србији.

Главни и одговорни уредник „Зрењанина” Далибор Бубњевић рекао је да протест новинара није притисак на суд.

– Желимо да скренемо пажњу да су локални медији све више изложени утицајима различитих центара моћи. Економско изнуривање због смањења буџета оглашивача и пад тиража умањују маневарски простор редакцијама и јачају аутоцензуру код уредника и новинара. Ако томе додамо честе судске процесе којима смо изложени, јер се тренутно против наших новина воде три парнице и две приватне кривичне тужбе за клевету, односно увреду, можемо закључити да новинари и медији у срединама ван Београда немају баш најбољу перспективу – каже Бубњевић и пита шта ће да буде с демократијом ако новине заћуте.

Реч је о неколико судских одлука изречених у последње време, а на чијем се удару нашао „Зрењанин”. Апелациони суд у Новом Саду потврдио је пресуду Вишег суда у Зрењанину по којој лист и његов главни уредник морају да плате 300.000 динара, као и око 100.000 динара за судске трошкове.

Одмах након првостепене пресуде у корист породице убијеног таксисте, која је незадовољна писањем тужила лист, уследила су још два спора. Један од њих, који се води због грешке у објављивању помена, завршен је првостепеном осудом издавача листа и главног уредника по којој су они обавезни да плате 100.000 динара, плус 50.000 динара за судске трошкове.Новинари тврде да је суд у случајевима кад су они тужена страна необично ажуран.

– По два-три рочишта у истом предмету организују се у року од месец дана. А када ми тужимо некога тада временски период између рочишта износи неколико месеци. Недавно смо добили подршку Синдиката јавних служби који поставља питање како радни спорови (који се спроводе по хитном поступку) трају годинама, а медији се правоснажно осуде у року од пола године – истиче главни уредник „Зрењанина”.

Ђ. Ђукић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси