Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Оптужени за продају кокаина Дарко Шарић тужио "Правду" и "Прес"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 10. 2010.

Извор: Правда

Оптужени за продају кокаина Дарко Шарић тужио "Правду" и "Прес"


Првооптужени за шверц више од две тоне кокаина, одбегли Дарко Шарић, тужио је за клевету дневне листове „Прес“ и „Правда“, и члана Одбора за безбедност Скупштине Константина Самофалова и затражио накнаду од 20 милиона динара!

Како је наведено у саопштењу адвокатске канцеларије „Томановић“, која заступа Шарића, Дарко Шарић поднео је пријаву због изјава и медијских написа у којима је означен као организатор нереда у Београду 10. октобра и на фудбалској утакмици Италије и Србије у Ђенови два дана касније.

Како је наведено у саопштењу, од Самофалова и „Правде“ захтева се да солидарно плате 10 милиона динара због „неистините тврдње Самофалова из Одбора за безбедност Скупштине Србије, да је Шарић организовао изгреде у Београду и Ђенови“, а коју је „тај лист пренео 14. октобра“.

Исти износ се захтева и од „Преса“, због „неистинитих тврдњи објављених 13. октобра, да „Шарић стоји иза дивљања у Италији и да покушава да изазове хаос у целој Србији“.

Главни уредник „Преса“ Драган Вучићевић каже да ће инсистирати да Шарић дође и лично образложи своју тужбу пред судијом.

– Свако има право да тужи, а биће врло занимљиво видети како то тужи неко ко није у земљи и против кога се води истрага. Ми у „Пресу“ нисмо преносили изјаве случајних пролазника већ високих државних службеника и тражићемо да Шарић лично у судници објасни своју тужбу против медија. Не верујем, ипак, да ће било који судија да пресуди по тужби Дарка Шарића док се не утврди коначно ко је у ствари Дарко Шарић – сматра Вучићевић.

И Славица Јововић, главни уредник „Правде“, каже да је лист само пренео изјаве и ставове званичника.

– Шарић је пре писања тужбе требало да се демантијем обрати редакцији „Правде“, и изнесе своје аргументе – каже Јововић.

Вукашин Обрадовић, председник НУНС-а, каже да је срамота да човек попут Дарка Шарића било кога тужи, а поготово медије.

– То је једна дрскост, коју је тешко описати. Човек против кога се води истрага као једног од највећих наркодилера одлучио је да тужи медије и да захтева одштету. Било би интересантно видети Шарића у судници, да се појави као страна која је тужила. Оно на шта би требало обратити посебну пажњу и на шта НУНС стално указује је да се медији туже због пренетих изјава са јавних скупова или са конференција за штампу, што је недопустиво. Свако мора да одговора за изговорену, а не за пренету реч – сматра Обрадовић.

Председница УНС-а ЉиљанаСмајловић сматра да медији морају да пазе када преносе оптужбе, па чак и када оне долазе од државних функционера, и да би било добро позвати Шарића да своју тужбу понови и у судници.

– Ваш лист је очигледно поверовао речима државног службеника и пренео их, али новинар се тешко на суду може одбранити да је информацију пренео одатле, јер, за разлику од државних функционера, представници медија немају заштиту. Наравно да је велико питање колико је морално да Дарко Шарић подноси тужбе, али док постоји претпоставка невиности, он може да тужи кога жели. Да сам на вашем месту, ја бих тражила да се Дарко Шарић као подносилац тужбе појави у судници –каже Смајловић.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси