Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Радио Пожаревац прославио 33. рођендан
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 10. 2010.

Извор: Данас-Браничево

Радио Пожаревац прославио 33. рођендан


Почетком 1977. године у Пожаревцу су се створили услови за формирање професионалне радио станице. Те године добијена је на употребу зграда у Таковској улици, израђени су пројекти адаптације и изградње студија, а почетком марта у сарадњи са Радио Београдом новинари су почели обуку за нов посао. У лето исте године са радом почиње експериментални програм Радио Пожаревца који је трајао од 14,00 до 17,00 часова. Свечани почетак емитовања програма Радио Пожаревца уследио је 12. октобра.

Програм је емитован на средњим таласима од 240 м и ултракраткоталасном подручју од 92,1 Мхз. Данас овај Радио запошљава 20 радника и емитује двадесетчетворочасовни програм намењен свим популацијама слушалаца. У уторак 12. октобра запослени у овој информативној кући свечано су обележили 33. рођендан уз присуство представника локалне самоуправе, Управног одбора, спонзора и дугогодишњих сарадника.

- Ми смо готово три године уназад у пређашњем статусу. Нама је од стране Републичке Агенције за приватизацију до даљњег заустављен поступак приватизације, јасно је да се чека политичка одлука, да се види судбина јер досададашњи ефекти приватизације електронских и штампаних медија су катастрофални. Један од примера је и регионални недељник  „Реч народа“ под чијим кровом је и настао Радио Пожаревац. Према томе јасно је шта може сутрадан да задеси и регионални Радио Пожаревац, каже директор Драган Живановић, уз напомену да приватизацијом будућност може бити боља, али само у случају уколико будући власник жели да инвестира, улаже у информисање. У намери да избегну судбину колега из комшилука, готово сви запослени у Радио Пожаревцу прижељкују статус јавног сервиса града Пожаревца.

-Што се тиче локалне самоуправе, ми смо пре годину и нешто покренули иницијативу и још увек чекамо одговор. У неким другим срединама, као што су Параћин, Панчево, Крушевац, Суботица, да не набрајам даље, ти градови по величини слични Пожаревцу донели су одлуке у локалној самоуправа да им треба јавни сервис, да им у власништву треба радио или телевизија. Да ли ће такву одлуку донети наша Градска скупштина, ја то у овом тренутку не знам, све зависи од процене да ли је то адекватно њиховим потребама, захтевима локалне самоуправе, или је то ствар коалиционог договора, остаје да се види, напомиње директор Живановић. Петоро новинара од двадесет запослених у просеку имају око тридесет година новинарског радног стажа, али о подмлађивању ни речи јер Републичка Агенција за приватизацију не дозвољава пријем нових радника пре окончања поступка приватизације.

-Не само да не можемо да примамо нове раднике, већ нам се налаже да смањимо број запослених. То је нови захтев из локалне самоуправе, објективно, постоји и наша процена у кући да имамо технолошког вишка. Свакако не у новинарском кадру јер треба покрити три округа, то је велики залогај, велики захтев и претпостављам да нама у будућности предстоји и подмлађивање. Чим се укаже прилика, примићемо младог, школованог новинара жељног афирмације у нашој информативној кући. Регионални радио Пожаревац има своје место на електронској мапи Србије и то место не могу да поремете никаква наручена истраживања слушаности, не могу нашу улогу да минимизирају плаћени пројекти од стране наручиоца по којима је Радио Пожаревац најмање слушани радио. Нама су довољна признања слушалаца који тврде дас мо најслушанији у Смедереву, Ковину, Петровцу, Пожаревцу и свим другим већим центрима, каже на крају ДраганЖивановић, директор Радио Пожаревца.

М. Кузмановић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси