Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ко су газде медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 09. 2010.

Извор: Курир

Ко су газде медија

Председница Савета за борбу против корупције Верица Бараћ изразила је сумњу да се иза одређених текстова о њој пласираних у листу Прес крије Мирослав Мишковић, што је отворило питање да ли је позната структура власништва у појединим медијима.

-Вукашин ОбрадовиЋ, председник НУНС:- НУНС се бори за потпуну јавност у власничкој структури медија. Чак је и први човек РТС рекао да у Србији постоји човек који има четири телевизије и барем два штампана медија. То што се не зна ко су стварни власници, води ка злоупотреби медија.

- Владимир Водинелић, професор Правног факултета:- У свим иоле развијенијим друштвима транспарентност власништва над медијима већ је обезбеђена, не само декларативно већ и фактички. За то се стварају закони чији је задатак да обезбеде две ствари: да се над медијима не формира монопол нити претерана концентрација, и да власништво над медијима буде видљиво. Када је реч о штампаним медијима, Србија нема ниједан закон који би одређивао меру допуштене концентрације медија у нечијим рукама.

- Нино БрајовиЋ, секретар УНС:- Не желим да коментаришем оптужбе Бараћеве упућене Мирославу Мишковићу, али је с професионалног становишта недопустиво да неко поручује текстове. Редакција мора да буде аутономна, док је власништво од пресудног значаја за пословни модел компаније. Ипак, крупан капитал и главни играчи на тржишту реклама у приличној мери управљају уређивачком компонентом медија у Србији. То говорим на основу сазнања, не на основу увида у власничку структуру, јер је нетранспарентна. Тек када су почели да се препуцавају Станко Суботић, Милан Беко и ВАЦ, сазнали смо да су власници Вечерњих новости неке оф-шор компаније.

- Немања Ненадић, извршни директор организације Транспарентност Србија:- Пре неколико година постојала је намера да се донесе закон који би уредио питања транспарентности медијског власништва и недозвољене концентрације. У изради тог текста учествовао сам као члан радне групе. Иако је он био презентован више пута, никада није ушао у процедуру. Одредбе које се односе на транспарентност власништва требало је да покажу јавности не само ко су непосредни оснивачи дневних новина већ да се види власничка структура, све док не буде потпуно јасно да немамо неке „људе из сенке“

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси