Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Више донора уз помоћ медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 09. 2010.

Извор: Политика

Више донора уз помоћ медија


Новинари имају велику улогу – да разбијају митове, предрасуде и табуе који прате област трансплантација. – Ове године удвостручен број давалаца органа


У нашој земљи много тога је промењено набоље кад је реч о трансплантацији органа, али се Србија и даље налази на зачељу по броју обављених интервенција и завештаних органа грађана.

Стручњаци сматрају да осим боље организације трансплантационих тимова, веће мотивације и едукације лекара, велику улогу имају и медији који на прави начин могу да пренесу тачне и проверене информације о пресађивању органа и потписивању донорских картица.

Најбоље резултате у свету у овој области и даље има Шпанија, а стручњаци ове земље у више наврата су објаснили да су успехе постигли захваљујући добро испланираној организацији рада, мотивацији медицинара, подршци надлежних органа – и медија.

По речима Иване Лукић, пи-ар координатора у Министарству здравља, у Србији је ове године двоструко повећан број донора у односу на претходни период, пре свега захваљујући доброј информисаности и разумевању грађана о области трансплантације и завештању органа.

– Можемо рећи да су сви медији, а посебно Радио-телевизија Србије, лист „Политика” и новинска агенција Бета, као и агенција „Комунис”, кроз извештавање у кампањи „Продужи живот” заиста дали подршку националном програму за трансплантацију, што је и резултирало повећаним бројем трансплатација – додала је Лукићева.

Пуковник професор др Зоран Ковачевић, начелник Клинике за нефрологију Војномедицинске академије, објаснио је да је улога медија много важна и да путем новинског извештавања грађани могу да чују, виде или прочитају новине у овој области, да на тај начин све оно што раде стручњаци може да допре у домове грађана.

– Важно је да грађани добију праве информације. Људи треба да знају да је 20 пута већа шанса да им ће им затребати органи, него што ће им бити узети. Путем медија се разбијају заблуде о завештању органа и трансплантацијама, а уједно се поспешује хуманост – нагласио је др Ковачевић.

И Лидија Јанковић, новинарка агенције „Бета”, сматра да увек, када се о трансплантацији говори у медијима, то доносе и резултате. Она истиче да и у Хрватској, која је последњих година доспела у сам европски врх по броју обављених пресађивања и донирања органа, готово да нема дана када медији који имају националну покривеност не објаве причу, текст, вест о трансплантацији.

Како објашњава Ана Стаменковић, новинарка РТС-а, једина област у медицини која не може да опстане без подршке медија јесте управо трансплантациона медицина.

– То не кажу само новинари који су извештавали о томе, већ и лекари, трансплантациони хирурзи. У свим земљама, у којима медији који имају националну покривеност и велику гледаност, односно читаност, редовно извештавају о томе, одговарајући на многа питања и недоумице које прате трансплантацију, завештање и даривање органа, постижу се и добри резултати. Када смо објављивали телефоне установа у којима могу да се добију донорске картице, између осталих и телефон Војномедицинске академије, њима се понедељком, уторком и средом, јављало и до 100 грађана. За годину дана кампање РТС-а, донорску картицу је потписало више грађана него у претходних пет, шест година – истакла је Стаменковићева.

О пресађивању органа се данас много више говори, у промоције трансплантације укључиле су се и многе познате личности, а у октобру прошле године почела је реализација Националне кампања „Продужи живот”.

– У нашим прилозима грађани су могли да чују потресне приче оних који годинама чекају на здрав орган, али не губе наду. Људи су могли да виде и како су, захваљујући хуманости и солидарности породица које су у најтежи тренуцима, када њиховим најмилијима није било спаса, одлучиле да дарују органе за лечење других људи, спасени и продужени животи. И то је задатак новинара: да разбију митове, предрасуде и табуе, који прате ову област – истакла је Стаменковићева.
Данијела Давидов - Кесар


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси