Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Енциклопедија српског новинарства за две године?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 09. 2010.

Извор: Данас

Енциклопедија српског новинарства за две године?


Пројекат Удружења новинара Србије вредан више милиона динара
Београд - У оквиру пројекта Удружења новинара Србије (УНС) на изради Енциклопедије српског новинарства досад је прикупљено и обрађено 4.500 одредница, а у току је прикупљање биографских података новинара који још нису попунили упитнике, а процењује се да их је око 1.000, каже за Данас Нино Брајовић, генерални секретар УНС-а.

Овај пројекат, вредан више милиона динара, започет је још 2000, а предвиђено је да енциклопедијску грађа о новинарству чине биографски именик, гласила и теорија и пракса у српском новинарству. Према речима Брајовића, енциклопедија ће морати највероватније да се штампа у два тома, али да тренутно „нема финансијских услова“.

Он напомиње да је 2.800 одредница већ прошло лектуру и прву коректуру, а да је у електронској форми још 1.700, које ових дана треба предати. Током прошле и ове године, како каже, прикупљено је око 1.000 нових биографских података.

- Обрађују се они који су попунили упитник о својим подацима, као и они који су оставили траг у српском новинарству, а који више нису живи. Биографије преминулих писале су старије колеге и таквих јединица је око 1.500. Проблем је што многи новинари нису попунили упитнике и морамо их подсећати по више пута - објашњава Брајовић.

Брајовић наводи да је „годину дана преамбициозан рок за завршетак енциклопедије, али да би две године можда биле реалан рок“.
Б. Ц.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси