Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Удружења новинара за повлачење државе из медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 09. 2010.

Извор: Политика

Удружења новинара за повлачење државе из медија


Повлачење државе из власништва у медијима, транспарентност и забрана концентрације власништва, као и равноправни третман свих медија на тржишту, заједнички је став Удружења новинара Србије, Независног удружења новинара Србије, Независног друштва новинара Војводине, Локал преса и Асоцијације независних електронских медија (АНЕМ) који је јуче изнет на јавној расправи о Нацрту медијске стратегије.

Саша Мирковић, представник АНЕМ-а, у име наведених удружења, казао је да је удруживање људи из новинарске струке знак да се ниједан закон више не може донети без њих, или власника медија, као што се то прошлог лета догодило са изменама и допунама Закона о јавном информисању.

Почетак расправе о Нацрту медијске стратегије, документа који би требало да преуреди медијску сцену у Србији, јуче је озваничио министар културе Небојша Брадић, речима да ће се њеним усвајањем створити бољи услови за рад медија. Овај документ требало би, према Брадићевим очекивањима, да обезбеди што цивилизованији информативни простор, да побољша услове у којима раде новинари, али и квалитетно, истинито и објективно информисање јавности.

Као основа за поменути документ послужиће Медијска студија коју су Бент Норби Бонде, Андреј Змечек и Александер Бензек, европски стручњаци које је Министарство културе ангажовало уз помоћ Брисела, представили јавности пре два месеца.

На самој расправи више пута се могло чули да Медијска студија не представља „свето писмо” које се не може мењати, већ документ који је склон изменама.

Подсећања ради, у том документу изнете су мане медијске сцене: превише медија чији квалитет није на задовољавајућем нивоу, ниске плате новинара које угрожавају њихову независност и обарају стандарде. Критикован је и систем функционисања регулаторних тела, као и нејасни критеријуми за издавање дозвола за фреквенције.

Сугерисано је да је неопходно онемогућавање државног власништва над локалним и регионалним медијима и смањење броја комерцијалних телевизија са националном фреквенцијом. Предлог који је подигао највише прашине када је о електронским медијима реч односи се на идеју о оснивању од 10 до 15 регионалних јавних сервиса који ће се, попут националног, финансирати из претплате.

У расправама учествују представници медија, новинарских удружења, међународних организација и експерти из Србије и иностранства, а организовали су их Министарство културе, мисија ОЕБС-а и Делегација ЕУ у Србији, уз подршку амбасаде Велике Британије.
В. Дугалић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси