Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Истину траже 12 година
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 08. 2010.

Извор: Прес

Истину траже 12 година

Обележена годишњица нестанка двојице новинара



УНС ће сваке године тражити одговор на питање како напредује истрага о нестанку Ђуре Славуја и Ранка Перенића, рекла је председница УНС Љиљана Смајловић

Велика Хоча - Представници Удружења новинара Србије (УНС), са својим огранком Друштвом новинара Косова и Метохије (ДНКиМ), јуче су на путу између Велике Хоче и Ораховца обележили дванаестогодишњицу нестанка два члана новинарске екипе Радио Приштине.

Новинар Ђуро Славуј и возач Ранко Перенић су на том путу последњи пут виђени пре 12 година, када су се враћали са задатка.Педесетак новинара одржало је на овом месту протест са транспарентима на којима је, на албанском и српском, писало „Вратите нам наше колеге“.

Нестали на задатку

УНС је и ове године затражио од локалних власти и надлежних у међународној заједници да расветле убиства и отмице новинара и медијских радника на Косову и Метохији.

Председница УНС Љиљана Смајловић изјавила је да нико не може натерати албанску полицију и Еулекс да пронађу кривце, али да удружење може на овом месту сваке године да тражи одговор на питање како напредује истрага.

- Јесу ли покренути кривични или преткривични поступак? Ко су инспектори, а ко истражитељи? Ми имамо утисак да се не чини ништа и зато тражимо од Еулекса да нам саопшти докле се стигло са истрагом - рекла је Љиљана Смајловић.

Председник ДНКиМ Жељко Тврдишић рекао је да ће се убудуће 21. август обележавати као дан несталих и убијених новинара на Косову и Метохији.Славуј и Перенић су 21. августа 1998. кренули ка Зочишту, у манастир Свети Врачи, да направе прилог о повратку киднапованих монаха. Последњи пут су виђени у Великој Хочи одакле су, према речима мештана, уместо на исток кренули грешком на запад ка Ораховцу, који је у то време био под контролом ОВК.

До данас породице Перенић и Славуј немају никакве информације о судбини несталих. Није пронађен ни аутомобил у којем су били.

Убице новинара некажњене

Осим Перенића и Славуја, још двојица новинара воде се као нестали, док су двојица убијена.До сада нису пронађене и кажњене убице новинара и писца Александра Симовића, који је нестао у Приштини 21. августа 1999. године, а чији су посмртни остаци пронађени касније у селу Обриње код Глоговца. У породичној кући у центру Приштине 21. септембра 1999. године убијен је фоторепортер Момир Стокућа. Дописник „Политике“ и приштинског „Јединства“ Љубомир Кнежевић нестао је 6. маја 1999. године у подножју планине Чичавица код Вучитрна, док је новинар српске редакције Радио Косова Марјан Мелонаши нестао 9. септембра 2000. године, а према подацима породице, после получасовне емисије ушао је у наранџасти такси преко пута зграде радија и од тада му се губи сваки траг.

Обележавање годишњице нестанка новинарске екипе Радио Приштина обезбеђивала је косовска полиција, а инцидената није било.
(АГ.)

Антрфиле : Правда за све нестале

Брат несталог Ђуре Славуја, Перо, казао је да очекује бољу истрагу и правду за све нестале.- Надамо се да ћемо сазнати нешто о нашим несталима. Дванаест година је дуг временски период, али желимо истину за те недужне људе, јер они са роковником и пером нису могли бити злочинци - рекао је Перо Славуј, а јавио је Радио КиМ. Скупу је присуствовала и супруга несталог Ранка, Снежана.

Од почетка ратова страдало 37 новинара

- Према нашој евиденцији, шест новинара је страдало од 1998. наовамо, новинара који су радили за српске редакције на Косову. УНС покреће на сајту и досије о несталим и убијеним новинарима. Код нас се мало зна да је заправо 37 новинара који су радили за српске редакције нестало или убијено од почетка ратова на простору бивше Југославије - рекла је Љиљана Смајловић, јавио је Б92.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси