Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Прва пресуда због претњи Бранкици
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 08. 2010.

Извор: Б92

Прва пресуда због претњи Бранкици

Београд - Један од вођа навијача Партизана осуђен због угрожавања сигурности Бранкице Станковић. Апелациони суд укинуо решење о одбацивању оптужнице против 6 навијача.


Милош Радисављевић Кими, један од вођа навијача Партизана, осуђен је на 16 месеца затвора због угрожавања сигурности ауторке “Инсајдера” Бранкице Станковић.

Радисављевић је водио навијање на утакмици Партизан-Шахтјор када су навијачи певали: “Отровна си као змија проћи ћеш к’о Ћурувија”. До правоснажности пресуде Радисављевић је пуштен на слободу.

Милош Радисављевић први је који је првостепено осуђен због угрожавања сигурности ауторке “Инсајдера” Бранкице Станковић.

У децембру прошле године, група навијача Партизана је на југу стадиона певала: “Отровна си као змија проћи ћеш к’о Ћурувија”, и добацивала се гуменом лутком која је представљала Бранкицу Станковић, а коју су на крају пробушили. Радисављевић је, као један од вођа, на тој утакмици водио навијање.

Први основни суд Радисављевићу је изрекао јединствену казну од годину и четири месеца затвора пошто је утврдио да је извршио кривична дела угрожавања сигурности и насилничког понашања.

Њему је практично изречена минимална казна јер је за дело за које је оптужен предвиђена казна од једне до 8 година

Адвокат Бранкице Станковић, Слободан Кремењак, сматра да је важно сачекати и проучити образложење пресуде.

“Мислим да је јако важно после ове одлуке да сачекамо и да пажљиво проучимо образложење пресуде јер ће то образложење бити важно и за самог Радисављевића, али важно и за положеј новинара и положај медија генерално јер ће се кроз то образложење заправо видети границе до којих је друштво и правосуђе, систем уопште, спремно да се заложи за одређене вредности које су битне за медијску професију”, објашњава он.

У завршним речима тужилаштво је указало на чињеницу да је дело извршено на стадиону пред великим бројем људи, што га чини друштвено опаснијим, а Радисављевић је рекао да му није била намера да прети Бранкици Станковић и да је у међувремену схватио да на стадиону не треба изговарати претње.

Поништено решење о одбацивању оптужнице

Апелациони суд у Београду укинуо је решење Првог основног суда којим је одбачена оптужница против шесторице навијача "Партизана" оптужених за угрожавање сигурности Бранкице Станковић и вратио је предмет суду на даље поступање, саопштио је данас тај суд.

Подсетимо, због истог догађаја због којег је данас осуђен Милан Радисављевић, Прво тужилаштво је за угрожавања сигурности теретило најпре 11 навијача Партизана.

Од оптужнице против њих пет је одустало због недостатка доказа, док је судија Јелена Милиновић у поступку против шесторице навијача одбацила оптужницу уз образложење да певање песме “Проћи ћеш к’о Ћурувија” није претња већ увреда.

Како се наводи у данашњој одлуци Апелационог суда, који је одлучивао о жалби тужиоца, првостепени суд је учинио повреду одредби кривичног поступка јер је изрека првостепеног решења неразумљива и противречна разлозима који су дати у образложењу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси