Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  "Вето" пао три пута
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 08. 2010.

Извор: Вечерње новости

"Вето" пао три пута

Председник државе већ враћао законе Скупштини на дораду




Опозиција напада Тадића да селективно потписује

Од када је дошао на чело Србије, председник Борис Тадић свега три пута одбио је да потпише законе, вративши их Скупштини.

И док му ривали замерају да је "вето" у сва три случаја употребио када ДС није била на власти, из његове партије поручују да шефа државе не воде страначки интереси.Апели да Тадић не "потеже" своје наливперо били су веома јаки и прошле недеље, у предвечерје усвајања контроверзног Закона о Агенцији за борбу против корупције, који је дозволио гомилање функција. Али, молбе из Агенције нису уродиле плодом, и параф је стављен.

Слично је било и са Законом о информисању, чије су поједине одредбе недавно оборене на Уставном суду.Опозиција се окомила на Тадића, доказујући да је сва три пута враћао законе на дораду када је и његова партија била - опозиција.

Они подсећају да је у време прве Коштуничине владе парламенту вратио законе о влади и раду (2005) и радиодифузији (2006).

- Очигледно је да је Тадић главни законописац и да води рачуна само о уским партијским интересима - напада Александар Вучић, заменик председника СНС.

Вођа НС Велимир Илић оптужује да се потписују закони који су очигледно у сукобу са Уставом, "само да би Влада опстала".

Портпарол ДС Јелена Триван тврди да се Тадић никад не опредељује по партијским клишеима:

- Није било разлога да председник не потпише законе око којих се подигла велика медијска бука, јер је Уставни суд ту да измери колико су поједине одредбе у складу с највишим правним актом. А сада када и тај суд ради добро, сигурна сам да ће законитост бити заштићена.

И социјалиста Ђорђе Милићевић брани коалиционог партнера:

- Убеђен сам да председник, баш као и СПС, не гледа законе кроз партијске наочаре. Нема селективног приступа. На крају, ту је Уставни суд да разреши.Устав каже да је председник дужан да најкасније у року од 15 дана од дана изгласавања закона, односно најкасније за недељу дана ако је акт донет по хитном поступку, донесе указ о његовом проглашењу или да га, уз писмено образложење, врати Скупштини. Ако Скупштина одлучи да поново гласа о спорном закону, он се изгласава већином од укупног броја посланика. Шеф државе дужан је да прогласи поновно изгласани закон. Уколико то не учини, указ доноси председник Народне скупштине.Први човек државе може закон да врати на дораду, рецимо, ако сматра да није сагласан са Уставом или да се коси са међународним правом и потврђеним уговорима, или уколико сматра да документ не уређује неку област на ваљан начин.

Антрфиле :
Црква и референдум изузеци

Председник не може Скупштини да врати закон о коме су се грађани изјаснили на референдуму пре његовог доношења. Иначе, Слободан Милошевић је почетком деведесетих успео да "избаци" из скупштинске процедуре закон о враћању имовине СПЦ, који претходно није хтео да потпише.
М. Бабовић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси