Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Желе да остану јавни сервис
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 08. 2010.

Извор: Данас

Желе да остану јавни сервис


Неизвесна судбина ЈП Радио Пирот после три неуспеле аукције

Пирот - После три неуспеле аукције у фебруару, априлу и јуну ове године, Јавно предузеће Радио Пирот, чији је оснивач локална самоуправа, није продато јер није било купаца, а оснивач најављује смањење средстава из општинског буџета и значајно смањење броја запослених.

У Радио Пироту, једином неприватизованом медију у овом граду, тренутно ради 11 радника. Овај медиј располаже и сопственим пословним простором од сто квадрата у самом центру града. Запослени су забринути за будућност Радија и своју егзистенцију.

Дугогодишња новинарка Радио Пирота Ковиљка Ђорђевић каже да је слушаоци стално питају шта ће бити са овим радијом који постоји већ 32 године и да ли ће, после неуспелих аукција, отићи у стечај.

- Забринула сам се за своју судбину а забринутост показује и јавно мњење у граду. Многи нас питају како је могуће да с обзиром на реноме и традицују Радио Пирота уопште нема купаца. Волела бих да попут Радио Лесковца, где су такође биле три неуспешне аукције, али је општина стала иза њих, да тако буде и код нас, при чему би фирмом управљали запослени а општина помагала да опстанемо- каже Ђорђевићева, која у овом радију ради три деценије.

Водитељ и заменик главног уредника Слободан Пејчић верује да ће овај медиј опстати без обзира на то ко у њему буде радио.

- Добро су нам познати резултати приватизације медија у Србији јер многих медија више нема. Као и већина грађана забринут сам за своју егзистенцију уколико се нешто не промени набоље. Верујем да ће се наћи право решење и да ће Радио Пирот остати јавни сервис Пироћанаца- каже Пејчић.

Директор и главни и одговорни уредник Радио Пирота Оливера Китановић каже да после три неуспеле аукције нема аутоматизма и решења по коме јавно предузеће иде у стечај или ликвидацију зато што није продато, као што је случај са друштвеним предузећима.

- Број запослених пре аукцијских продаја смањили смо за четири, али је 11 радника и даље велики број за потенцијалног купца. Било је заинтересованих купаца због нашег пословног простора, али кад смо им саопштили које су њихове обавезе, од куповине су одустајали - каже Китановићева.Она додаје да Радио Пирот очекује да локална самоуправа има водећу улогу у решавању будућег статуса Радија.

- Убеђена сам да ће општина наћи најбоље решење. Да нас нису пустили низ воду после три неуспеле аукције потврђује и усвајање предлога ребаланса буџета на седници Општинског већа, с обзиром да је наш план био усвојен раније само за пола године. Очекујемо да нам одобре још милион динара, поред два милиона која смо добили раније. Сасвим је сигиурно да ће се број запослених смањивати, јер је немогуће обезбедити средства за 11 радника - каже Китановићева.

Председник општине Пирот Владан Васић каже да се нада да ће одборници СО на наредној седници усвојити предлог Општинског већа о ребалансу општинског буџета и издвајању додатних средстава за финансирање запослених у Радио Пироту, али то не значи да локална самоуправа одустаје од његове приватизације.

- Очекују нас разговори у Агенцији за пирватизацију око даље судбине Радија. Већ има предлога да се значајно смање средства овом медију, без обзира на њихове потребе. То у исто време значи и да мора значајно да се смањи број запослених. Ситуација је нејасна јер купаца нема. Не бисмо волели да предузеће оде у стечај, али је сигурно да ће у наредном периоду доћи до смањена средстава за његов рад. Неће се дакле трпети да Радио Пирот остане и даље на општинском буџету, да се обезбеђују плате у пуном износу за оволики број запослених. Покушаћемо да смањењем броја запослених створимо климу да се јави неко од купаца. Надам се да до стечаја или престанка рада неће доћи - каже Васић.

Васић додаје да Радио Пирот од локалне самоуправе има сталну понуду да се направи социјални програм и смањи радна снага.

- То се у Радију стално мењало. Чињеница је да морамо да заузмемо оштрији став, али се разговори тек очекују - каже Васић.

Китановићева не спори да је било понуда локалне самоуоправе за финансирање отпремнина, али да оне нису биле стимулативне и да није било заинстересованих. - У сваком случају, свесни смо да број радника мора да се смањи без обзира да ли ће се купац појавити или не и без обзира какав статус овај медиј буде имао - сматра Китановићева.

Антрфиле : Нема фаворизовања

- Ако својевремено лист ‘’Слобода’’ и ТВ Пирот, који су са Радио Пиротом били део једне куће ИЈП ‘’Слобода’’ а сада су приватизовани, нису постали локални јавни сервис, нема разлога да неко од медија, па макар то био и Радио Пирот, буде сада фаворизован. Сви морају да буду у истом положају- каже Владан Васић.
Зоран Панић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси