Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Штрајк само продужава агонију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 07. 2010.

Извор: Dnevnik

Штрајк само продужава агонију

Покрајинска влада позвала запослене "Дневник Холдинга” да почну да раде


Чланови Владе Војводине јуче су оценили да не постоје оправдани разлози заштрајк радника новосадског “Дневник холдинга”, и позвали запослене у томпредузећу да почну да раде.

Потпредседница Покрајинске владе Ана Томанова Маканова и покрајински секретар за рад Мирослав Васин навели су наконференцији за новинаре у Влади Војводине да је на помолу решење проблема утом предузећу и да запослени штрајком само успоравају и отежавају тај процес.Њих двоје су одбацили оптужбе штрајкача да не испуњавају обећања која су имдали, наводећ и да Влада Војводине ни за једно предузеће није учинила толикоколико за “Дневник холдинг”.

– Отворене су понуде на тендеру за продају једне хале у власништву “Дневникхолдинга” и тим новцем ћемо покренути ревитализацију предузећа и решити проблемзаосталих зарада – казала је Ана Томанова Маканова, додајући да би се, “попроценама”, на тај начин могло прибавити око 150 милиона динара.

Васин је навео да је Влада Војводине понудила штрајкачима план, по којем ће сеновац од продаје хале потрошити на куповину једне штампарске машине ирепроматеријала да би се покренуо производни процес, те за исплату делазаосталих плата и социјални програм, а да је заузврат од њих тражила дапрекину штрајк.

– Тражили смо да нам дају писане гаранције да неће штрајковати уколико се овајплан буде остваривао. Они су најпре на то пристали, али сада опет штрајкују,тражећи да се свему овоме дода и исплата путних трошкова – навео је Васин,додајући да не верује да је могла постојати “коректнија понуда” Покрајинске владе.Ана Томанова-Маканова је казала да радикализација штрајка то што радници уфирму не желе да пусте генералну директорку Јасмину Машуловић штете плануревитализације “Дневник холдинга”.

– Ко ће све то да спроведе у дело ако Јасмина Машуловић нема приступ свомрадном месту? рекла је потпредседица Владе Војводине, оценивши да је реч омобингу радника према директорици. Чланови Владе су навели да је покрајинскаадминистрација последњу годину и по утицала на отпис 500 милиона динара дуга“Дневник холдинга” држави, социјални програм за раднике вредан 200 уместоуобичајених 100 евра по години стажа, повезивање радног стажа за запослене,као и да је из буџета Покрајине у том периоду издвојено преко 100 милионадинара за плате запослених у овом предузећу.

Антрфиле : Нема плата – нема рада

Радници “Дневник холдинга” наставили су јуче штрајк. Они су, у време док сучланови Покрајинске владе говорили на конференције за новинаре, протестовалииспред зграде Владе Војводине, која је оснивач тог предузећа. Запослени у“Дневник холдингу” штрајкују због низа неисплаћених зарада, те неуплаћенихдоприноса за здравствено и пензионо осигурање. Председник штрајкачког одбораСтева Томин најавио је да ће, уколико њихови захтеви не буду испуњени, почетиу штрајк глађу почетком идуће седмице.

Тужба за име „Дневник”

Председник УО “Дневник холдинга” Златомир Момиров рекао је јуче да је топредузеће тужило компанију “Дневник Војводина прес” (ДВП) због “неовлашћеногкоришћења” лога листа “Дневник”. “Дневник холдинг” је мањински власник ДВП-а,док је већински партнер у том предузећу немачки медијски концерн ВАЦ, који јенедавно најавио повлачење из Србије. Момиров је навео да ће ускоро уследити итужба “Дневник холдинга” против ВАЦ-а због неиспуњавања обавеза из уговора ооснивању ДВП-а.
В. ЧВ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси