Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тражимо кривичну одговорност Милосављевића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 07. 2010.

Извор: Правда

Тражимо кривичну одговорност Милосављевића

Драгана Јовановић, координатор удружења "Доктори против корупције", о гресима министра здравља





Доктор Драгана Јовановић, бивши београдски секретар за здравство, а сада координатор Удружења „Доктори против корупције", у разговору за „Правду" истиче да је министар Милосављевић недавну трибину УНС-а злоупотребио, да би себе опрао од било какве одговорности због скандала са цитостатицима на Институту за онкологију.

- Помињала се тада и некаква „замена теза", али јасно је да су министру сви криви осим њега самог - каже Драгана Јовановић и додаје да Удружење, уместо оставке, тражи кривичну одговорност министра и због других нерегуларности у српској онкологији. На трибини сте покушали да поставите питање министру о ситуацији на Институту за онкологију у Сремској Каменици, али нисте добили одговор.

- Искрено, нисам ни очекивала одговор, али сам желела да још једном јавност подсетим на ситуацију на Институту у Каменици, где се тргује листама за чекање најтежих болесника! Наиме, постоји уговор између Института и осигурања Републике Српске, у којем је дефинисано лечење радиотерапијом страних држављана оболелих од рака. Истовремено, пацијенти из Србије остају без терапије. Сви лекари знају да само неколико недеља закашњења у лечењу таквих пацијената драстично утиче на крајњи исход болести и зато смо упутили отворено писмо председнику Тадићу, премијеру Цветковићу и министру полиције Дачићу, где смо их упознали са овом чињеницом. Обавестили смо их да је Министарство омогућило допунски рад у Институту за онкологију Војводине и тиме, искључиво због профита, дало предност иностраним осигураницима на штету домаћих пацијената, којима је на тај начин онемогућено благовремено лечење. Ово је чин директног кршења Члана 259 Кривичног закона, односно учињено је „тешко дело против здравља људи", а све је рађено уз знање и сагласност Министартства здравља. У питању су људски животи, не сме се дозволити да све то прође тек тако, па уколико истрага не буде подигнута овде, ако буде требало упутићемо кривичну пријаву и на међународне инстанце.

Да ли је могуће да министар Милосављевић није знао шта се дешава у Београду и Каменици?

- Наравно да није могуће, па он је већ деценију на челу Министарства здравља, па како може да се и помисли да није био упућен у сва дешавања. Сада у јавности прича како „бели мантили морају да остану бели, а не црни" и сличне неке фразе које слушамо већ годинама. Прошле године су петорица директора КБЦа ухапшени после пријава које сте, као градски секретар, поднели, међутим ви сте након тога поднели оставку. Зашто?

- Већ сам причала о томе, али поновићу да је та моја оставка била условљена немогућношћу да посао градског секретара за здравство обављам онако како би требало: закон о здравству је био лош а имала сам и бројна спотицања од стране најближих сарадника из градске владе. У таквој ситуацији сматрала сам да је часније да поднесем оставку и изађем из свега тога него да будем неки декор. И пријаве против директора КБЦ-а су уследиле да би се стање у здравству поправило и спречила мешетарења, али су неки сматрали да је ипак важније да се против мене поднесу тужбе због наводне клевете министра Милосављевића.
Срећко Миловановић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси