Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Почело је у Новом Саду
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 07. 2010.

Извор: Данас

Почело је у Новом Саду


Поводом НУНС-овог Специјализованог досијеа о медијима


Јан Бриза

Лични став

Прво независно удружење професионалних новинара у бившој Југославији, па, према томе, и у Србији, основано је 24. децембра 1989. године у Новом Саду под називом Независно друштво новинара Војводине (НДНВ). Потом је, у организацији НДНВ, у Новом Саду од 2. септембра до 2. октобра 1991. године одржан „Прозор“, највећи по броју учесника и најдужи по времену трајања протест који се икад догодио у Србији поводом гушења слободе јавне речи.

Те две чињенице су, нажалост, слабо познате чак и у професионалним и стручним круговима. Да је заиста тако показало се недавно и у Медија центру у Београду током одржавања округлог стола „Осуђена хумореска: Слобода медија - основни услов друштвеног напретка“ у чијем су раду, у организацији Независног удружења новинара Србије (НУНС), учествовали угледни социолози, филозофи, правници, политиколози, публицисти и новинари. Расправу која је том приликом вођена НУНС је објавио у „Специјалном досијеу о медијима“, у викенд издању листа „Данас“ од 26-27. јуна.

НДНВ и „Прозор“ нису том приликом ни поменути. Засигурно не намерно и због некакве суревњивости. Учесници - сви до једног - били су очигледно беневолентни и отворени према свим срединама и збивањима у тој области у Србији. Невоља је, сасвим сигурно, у томе што се о НДНВ и „Прозору“ овде мало или ништа не зна. НДНВ је основан у време великих превирања у многим редакцијама у читавој бившој Југославији.

Па ипак, једна група војвођанских новинара прва се одважила да јавно иступи из режимског, агитпроповског удружења и оснује сопствено - независно. Своје потписе на оснивачки документ ставили су 24. децембра 1989. године: Андраш Фазекаш, Миле Исаков, Загорка Радовић, Даринка Николић, Бела Гараи, Радован Чолевић, Арпад Немет, Михал Рамач, Атила Балаж, Владимир Харак, Слободан Бељански, Светислав Јованов и Дојна Буја.

Током наредне две седмице придружило нам се више од 400 колегиница и колега.НДНВ је од 2. септембра до 2. октобра 1991. године увече у 19.30 с прозора својих просторија у Змај Јовиној 4 у Новом Саду „емитовало“ сопствену верзију ТВ Дневника, главне информативно-политичке емисије на Првом програму Радио-телевизије Србије. Био је то одговор независних новинара на ратнохушкачку пропаганду којом се тада бавила државна телевизија и остали медији под контролом режима Слободана Милошевића. Тај алтернативни ТВ Дневник је „ишао“ у исто време када и онај на државној телевизији, али уживо, с прозора на првом спрату зграде НДНВ. Отуда је и назван „Прозор“.

Новинари и њихови гости су с тог места - у форми неке врсте усмених новина - говорили окупљеним Новосађанима о ономе што су Милошевићеви медији прећуткивали, приказивали у искривљеном светлу, или су, напросто, бестидно лагали. Било је вечери када је овај алтернативни ТВ Дневник гледало и слушало неколико хиљада грађана.С „Прозора“ у Новом Саду су говорили многи истакнути интелектуалци, уметници, политичари и новинари из целе Србије. Међу првима су се огласили академик Александар Тишма, Давид Албахари, Војин Димитријевић, Ласло Вегел... А када су у питању политичари: Зоран Ђинђић, Весна Пешић, Драгољуб Мићуновић, Десимир Тошић, Жарко Кораћ, Небојша Попов, Ненад Чанак, Драгослав Петровић и многи други.

Главни уредник „Прозора“ био је председник НДНВ Миодраг Исаков. Редакцију су чинили не само најодважнији него и најбољи новинари из готово свих медија у Новом Саду и Покрајини. „Прозор“ је окупљао тек по коју хиљаду људи, а Милошевићев режим је контролисао све мас медије и преко њих се обраћао целој нацији. Ипак, та и неке друге оазе грађанског отпора које су у међувремену створене у Србији, на крају су га обориле. Оно што је у почетку био глас вапијућег у пустињи, касније се претворило у све снажнију грмљавину народног незадовољства, која је 5. октобра 2000. године довела до демократског преврата у Србији. Адвокатска комора Војводине је у тим тешким и опасним временима основала тим адвоката који су бранили пред судом угрожене новинаре.

Један од најагилнијих међу њима био је адвокат Милан Добросављев. Нашле су се и неке одважне судије - а међу њима Весна Шоти, Славица Борић и Радмила Благојевић.Не би било право да одважни оснивачи НДНВ, учесници „Прозора“, храбри адвокати и судије падну у заборав.Аутор је новинар из Новог Сада, писац монографије о „Прозору“

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси