Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  "Блиц": Зукорлићево политиканство
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 06. 2010.

Извор: Б92

"Блиц": Зукорлићево политиканство


Београд - Уредништво дневног листа "Блиц" позвало припаднике исламске верске заједнице у Србији да "не наседају на политикантске закључке муфтије Муамера Зукорлића".

"Муфтија је злоупотребио једну фотомонтажу у 'Блицу' да политички тргује с властима у Србији, а на рачун наших новина", саопштава тај лист.

"Оптуживати 'Блиц' за ширење исламофобије је у најмању руку неукусно, а позивање на бојкот је непримерено било ком верском вођи. Овиме се наша преписка с господином Зукорлићем завршава", навело је уредништво "Блица".

Свеопшти Сабор Исламске заједнице у Србији, којом руководи главни муфтија Муамер Зукорлић, није данас одступио од ставова мешихата и захтева да против листа "Блиц" буде поднета кривичцна прија због фотомантеже са ликом муфтије уз, како се наводи, симболичну надокнаду од 100 милиона евра.

На седници која је одржана "иза затворених врата" муслимани који живе у Србији позвани су на бојкот куповине и дистрибуције тог листа, а од међународних исламскиих организација и институција затражена је подршка.

"Блиц" је прошлог викенда објавио фотомонтажу са Зукорлићевим ликом на којој је он приказан како се рукује с папом Бенедектом XВИ обучен у православну одежду са крстом на глави.

Министар културе Небојша Брадић је рекао за Б92 да је став тог министарства да се оно залаже за слободу штампе. За све који прекрше закон постоје органи који ће о томе донети одлуку, рекао је Брадић.

Смајловићева: Неупоредиво са карикатуром Мухамеда


Љиљана Смајловић, председница Удружења новинара Србије, рекла је за Б92 да УНС сматра непримереним захтев да се бојкотује Блиц.

"То је покушај да се исцрпи један медиј, да се цензурише медиј. Ово је очигледно политичка борба, медијски рат и УНС упозорава да то није начин да се изрази протест са нечим што вам се не свиђа", рекла је она.

Смајловићева је рекла да је извињење "Блица" било најсрећније решење, јер је извињење које није било извињење, а таква су увек неискрена и лицемерна па би их требало избегавати. Она је рекла и да "Блиц" свакако није имао намеру да погоршава ситуацију.

"Муфтија се понаша као политички лидер, он је актер на јавној сцени. УНС нема право да замера муфтији да тужи, на то има право сваки грађанин, међутим ја бих очекивала да суд поступа по европском стандарду, а они који наступају као политичари немају могућност већег степена заштите, и улога коју врши у друштву ће суд узети у обзир", казала је она.

Смајловићева је казала и да се спорна фотомонтажа се не може довести у раван са карикатуром Мухамеда и турбана као бомбом, која је након објављивања у једном данском листу изазвала немире широм света пре годину дана.

"То је била увреда, међутим када се муфтија прикаже у одори православног свештеника у земљи где православље није вера под осудом, онда се не може рећи да је то нека увреда", сматра она.

Бошњачке странке осуђују позив на бојкот

Представници две најјаче бошњачке партије, Санџачке демократске партије и Бошњачке листе за европски Санџак, критиковали су позиве на бојкот дневника "Блиц" и оценили да то неће утицати на тираж листа у Санџаку.

Потпредседник СДП и народни посланик Мунир Потурак је оценио да је такав позив, упућен из Исламске заједнице у Србији због фотомонтаже са муфтијом Муамером Зукорлићем, "директан атак на систем јавног информисања у земљи".

"Они који позивају на такав бојкот требало би да виде карикатуру председника Тадића у листу 'Данас', пре него се одлуче да заузму такав став", изјавио је Потурак.

Додао је да се у јавности диже више прашине, него што спорна фотомонтажа муфтије Зукорлића у "Блицу" заслужује.

"У принципу, више не желим да говорим било шта у јавности о свему што се дешава. Рећи су само да се Зукорлић и Исламска заједница трпају тамо где им није место, а то је политика", оценио је Потурак.

Високи функционер коалиције Бошњачка листа за европски Санџак и народни посланик Есад Џуџевић оценио је да је фотомонтажа у "Блицу" "помало" непримерена, али да не вређа колективна верска права муслимана у Србији.

"Ја сам верник и не осећам се повређеним том фотомонтажом. Она је усмерена само према једном човеку, Муамеру Зукорлићу, и говори о амбицијама муфтије да буде верски и национални лидер Бошњака у Србији", рекао је Џуџевић.

Оценио је да данашњи позив на бојкот дневног листа Блиц неће утицати на тираж листа у Санџаку.

"Мислим да већина људи који подржавају такав став у принципу не чита тај дневни лист", рекао је Џуџевић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси