Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Брадић: Заштитићемо своје интересе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 06. 2010.

Извор: Б92

Брадић: Заштитићемо своје интересе


Београд - Министар културе Небојша Брадић рекао је да ће држава заштитити своје интересе уколико се немачка групација ВАЦ повуче из Србије.

Немачки ВАЦ власник је дела акција у листу “Политика” и новосадском “Дневнику”. Он је поручио да ће држава ће заштитити своје интересе у компанији “Новости“.

Брадић, међутим, није објаснио шта заштита интереса државе конкретно значи, а у његовом министарству, које је задужено и за медије, сматрају да нема потребе за додатним регулисањем питања власништва у медијима у земљи.

О проблемима око приватизације “Новости“ и ВАЦ-овом преузимању компаније “Ардос“ која има око 25 одсто акција тог медија, Небојша Брадић каже да Министартво није званично обавештено, па не може да заузима став на основу медијских навода.

Иако је ВАЦ саопштио да се повлачи из Србије, где има власнички удео у “Политици“ и “Дневнику“, због проблема у пословању, министар Брадић каже да је та одлука условљена економским разлозима.

“Повлачење ВАЦ-а из Србије које је најављено, будући да немамо никаквих других информација, условљено је тешкоћама у пословању које су не само у Србији, већ у целом свету. Тако да у том смислу држава ће свакако заштити свој интерес“, рекао је Брадић не прецизирајући шта то конкретно значи.

Шеф делегације Евроспке уније у Србији Венсан Дежер - који је присуствовао промоцији медисјке студије коју су урадили међународни стручњаци, а у којој се дају препоруке за трансфромацију медијске сцене у складу са евроспким принципима - није желео да коментарише најаву ВАЦ-а о повлачењу из Србије, као ни изјаву министра економије Млађана Динкића да би тој групи требало забранити повратак у Србију, али наводи да основни принцип мора бити владавина права.

“Јасно је да сваки инвеститор, домаћи или страни, треба да има исте услове за пословање у Србији. Није на мени да процењујем да ли је овај или онај инвеститор добар или лош, али сви морају да поштују правила игре - законске прописе који важе овде или у Европској унији“, поручује Дежер.

И док НУНС наводи да је проблем око приватизације “Новости“ настао због нетранспарентог власништва медија у Србији, у Министарству културе кажу да у тој области није потребна додатна регулатива.

Помоћница министра културе Наташа Вучковић-Лесандрић наводи да се и сада лако може доћи до података о власницима медија.

“На сајту Агенције (за привредне регистре) има регистар јавних гласила. Ту се нађе број, укуцавањем тог броја до оснивача на бази претраге оснивача можете доћи до и до влансика. Заиста није проблем“, каже она.

Наташа Вучковић-Лесандрич ипак не зна ко су власници “Новости“.

“Нисам радила претрагу али видим да има три правна лица, обзиром да је реч о фирмама које су ван земље“, каже она.

Међутим, следећи упутства помоћнице министра долази се само до податка да је оснивач “Вечерњих новости“ отворено акционарско друштво “Новости“.

Подсетимо, 63 одсто акција “Новости“ купиле су фирме “Ардос“, “Карамат“ и “Тримакс“, чији је власник Милан Беко тврди контроверзни бизнисмен Станко Суботић Цане у изјави коју је доставио тужиоцу за организовани криминал након оптужби да је он дао новац за приватизацију те компаније.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси