Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  УНС: Угрожена тајност извора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 06. 2010.

Извор: Б92

УНС: Угрожена тајност извора

Београд - Гарантована тајност новинарских извора биће угрожена ако Скупштина усвоји закон о електронским комуникацијама, кажу на округлом столу у организацији УНС-а.





Председница УНС-а Љиљана Смајловић оценила је да је предложени закон претња за новинарску професију и отвара могућност злоупотребе.

Смајловићева је рекла да су предложеним законом "изврдани" јавна расправа и европски стандарди, и да би Скупштина требало да одбаци тај предлог.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић оценио је да подаци о оствареној комуникацији који по закону могу бити задржани, јесу улажење у њен садржај јер ће, како је навео, омогућити да се зна када је, колико дуго, са ким, с ког броја и одакле је новинар разговарао.

Професор на Факултету политичких наука Раде Вељановски који је био члан радне групе за израду Закона о електронским комуникацијама, рекао је да је радна верзија тог закона предвиђала да је увид у остварену електронску комуникацију могућ само на основу одлуке суда.

Вељановски тврди да се после јавне расправе мимо увида јавности догодило да се из предложене радне верзије избрише да је полицији и Безбедносно-информативној агенцији за увид у остварену комуникацију потребна одлука суда.

Предложени закон има "орвеловске" елементе, оценио је Вељановски и упитао шта вреди гаратована тајност новинарског извора ако неко може да прати с ким је новинар разговарао.

"Не споримо да службе треба брзо и ефикасно да раде свој посао али то не сме да се ради без цивилне контроле и одлуке суда", рекао је Вељановски и додао да само може да се спекулише ко је вршио притисак да се промени радна верзија закона.

Према речима потпредседника Извршног одбора УНС-а Славољуба Качаревића, јавност није имала прилику да утиче на предложени закон јер је у Скупштини разматрам по хитном поступку и у атмосфери сличној оној из прошле године када је усвојен Закон о информисању.

Како је навео, "стижу гласине" да је било притисака када је реч о спорном решењу, а да је журба у доношењу тог закона покушај да се прикрију "незаконитости" у одлуци о либерализацији тржишта телекомуникаца и продаји Телекома.

Бета

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси