Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Душан Михајловић знао за Илићев исказ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 06. 2010.

Извор: Блиц онлајн

Душан Михајловић знао за Илићев исказ

Београд - Фотографије Милета Луковића и Милоша Симовића показане су једином сведоку убиства Славка Ћурувије, након што их је као извршиоце злочина именовао Ненад Илић, припадник ЈСО - тврди за „Блиц“ извор из МУП-а Србије који је 2003. водио случај.



Извор „Блица“, који је водио случај тврди да су са исказом Илића, касније осуђеног за злочин на Ибарској магистрали и атентат на Вука Драшковића били упознати начелник РЈБ, Сретен Лукић и министар полиције Душан Михајловић.

- Исказ је провераван, али није било доказа којим би се потврдила Илићева изјава. Исказе двојице „земунаца“, које је навео као извршиоце, није било могуће испитати. У моменту када је Илић саслушаван, 7. априла 2003. Миле Луковић је био мртав, а Симовић у бекству - каже извор „Блица“.

Илићев исказ, који су медији објавили у време „Сабље“, поново је актуелан након што је Љлиљана Смајловић, председница Удружења новинара Србије, на основу њега затражила да истрага о убиству Ћурувије крене испочетка.

- Нисам знала да је та изјава позната. Нисам знала ни да ли је аутентична. Контактирала сам с МУП-ом, где ми је потврђено да изјава постоји и да поводом тога није вођена истрага. Нећу рећи ко ми је то рекао, нека то та особа каже - каже Смајловић. У изјави за „Блиц“, председница УНС, каже да је Илићев исказ добила пре хапшење Милоша Симовића 11. јуна.

- Чекала сам да ми јаве зашто није било истраге, онда је Симовић ухапшен и помислила сам да је време да се изврши притисак да се случај понови испита, али да то не раде они који су 2003. у страну склонили Илићев исказ - каже Смајловић. Она наводи и да јој је чудна изјава тужиоца Миљка Радисављевића да „не зна за Илићеву узјаву“.

- Како је могуће да тужилац, коме је случај Ћурувија приоритет не затражи све спискове у којима се помиње то убиство. Ја не тврдим да су ти људи убице, али одговори леже у ДБ, образац тог злочина исти је као и код осталих које су они починили - каже Смајловић.

Министар полиције Ивица Дачић изјавио је јуче да је у време Илићевог саслушања, полиција сматрала да „истрага води на другу страну“.

- Постојали су други искази, који су указивали на раније спомињана имена. Ово је био једини исказ који је указивао на тај смер. Симовић је у затвору, и полиција ће њега и Сретка Калинића испитати у вези са могућим детаљима политичке позадине убиства Зорана Ђинђића и о другим убиствима у Србији - рекао је Дачић и навео да би био „презадовољан да реши неке од случајева пре 2000. године, када је СПС био на власти“.

Е.Б.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси