Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Вредност на цени
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 06. 2010.

Извор: Данас

Вредност на цени

Уручене традиционалне годишње награде листа Данас





Београд - Поводом 13. рођендана листа Данас јуче су уручене традиционалне годишње новинске награде - „Станислав - Сташа Маринковић“, „Никола Бурзан“, као и признања „Пријатељ Данаса“.

Награду „Станислав Сташа Маринковић“ за новинарски подухват додељена је књижевнику Светиславу Басари за писање у колумни „Фамозно“ у Данасу. Иако су се већ јуче, када су објављени лауреати, појавили негативни коментари у стилу да Светислав Басара није новинар, већ књижевник, Зоран Пановић, главни и одговорни уредник листа Данас, истакао је да су књижевност и новинарство сродни и да је Светислав Басара и раније био новинар.

- Као што би Басара рекао, у Бајиној Башти су новинар и књижевник једно те исто, додао је у шали Пановић.

Басара је истакао да није подвиг писати колумну, „подвиг је направити толико будалаштина у овој земљи и причати јавно о њима“.

- Толико немилих догађаја у нашој земљи има да бих могао три колумне, а не једну дневно да напишем. Надам се да ће доћи време када нам колумне више неће бити потребне, истакао је Басара.

Награда „Никола Бурзан“ која се додељује за успешан рад и залагање у редакцији у протеклој години припала је уреднику политичке рубрике Николи Томићу.

- Да би био успешан главни и одговорни уредник мораш у свакој рубрици имати уредника који је паметнији од тебе, у области којом се бави, а ја сам сигуран да у политичкој рубрици имам таквог уредника, истакао је Пановић.

Никола Томић истакао је да је Данас медиј у коме се пословни интереси листа не одражавају на рад политичке рубрике.

- У то сам сигуран. Пошто нисам дете Данаса и овде сам тек три године задовољство што примам ову награду је још веће, истакао је Томић.

Признања „Пријатељ Данаса“ које наш лист додељује јавним личностима са којима дели исте вредности додељена су театрологу Јовану Ћирилову, књижевнику и филозофу Радомиру Константиновићу и гувернеру Народне банке Србије у оставци Радовану Јелашићу.

Радомир Личина, члан УО Данаса, истакао је да је наш лист једини дневни лист који припада само себи, својим читаоцима, новинарима и сарадницима.

- Признање „Пријатељ Данаса“ додељује се за трајну сарадњу и приврженост истим идеалима. Данас не заборавља оне са којима се борио у најтежим временима, истакао је Личина.

Због болести и година додели признања није присуствовао књижевник и филозоф Радомир Константиновић, а гувернер Народне банке који је на пословном путовању у Охриду признање ће примити накнадно.

Јован Ћирилов је истакао да ово признање говори о ширини Данаса, јер пише у два медија, а признање је добио од Данаса.

Антрфиле : Добитници „Сташе“ и „Бурзана“

Светислав Басара
је аутор више од двадесетак књижевних радова, романа, збирки приповедака и есеја. Добитник је више награда за књижевност, а његов роман „Фама о бициклистима“ сматра се једним од најбољих романа друге половине двадесетог века у српској књижевности. Роман „Успон и пад Паркинсонове болести“ донео му је НИН-ову награду за најбољи роман објављен 2006. године.

Никола Томић је у Данасу од лета 2007. Убрзо је именован за уредника унутрашње рубрике, а од 2009. је уредник политичке рубрике. У новинарству је од 1997, на Радију 021, потом је био главни уредник радија Контакт плус, један од уредника на Радију Б92, извештавао за АНЕМ, париски РФИ, Радио Црне Горе, и сарађивао с ECBJ и BBC Njorld Trust. Рођен је пре 34 године у Врању.

Радомир Константиновић рођен је 1928. године у Суботици. За роман „Излазак“ је 1960. године добио НИН-ову награду. Аутор је култне „Филозофије паланке“.

Јован Ћирилов рођен је 1931. у Кикинди. Дипломирао је филозофију у Београду. Био је на челу ЈДП од 1985. до 1999, као и у Атељеу 212. Од оснивања 1967. до данас уметнички је директор БИТЕФ-а, а од 2001. до 2007. је председник Националне комисије Југославије, а потом Србије при Унеску. Француска га је наградила орденом витеза уметности и књижевности.

Радован Јелашић Економиста и гувернер Народне банке Србије Радован Јелашић рођен је 1968. у месту Баја у Мађарској. Дипломирао је на Економском факултету у Београду и магистрирао на Универзитету у Илиноису, Чикаго. Банкарску каријеру започео је у Дојче банк у Франкфурту.

М. Д. М.



Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси