Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Од прилагођавања зависи будућност
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 06. 2010.

Извор: Данас

Од прилагођавања зависи будућност


Конференција Данаса - Информационе технологије и будућност медија у Србији


Београд - Интернет тежи да постане главни извор информисања, што утиче на традиционалне медије, нарочито штампане, када је реч о тиражу и приходима од оглашавања, закључено је јуче на 29. конференцији Данас конференс центра „Информационе технологије и будућност медија у Србији“.

Учесници конференције усагласили су се да од способности медија да се прилагоде развоју информационих технологија зависи и њихова будућност.

Ђорђе Падејски, шеф Центра за истраживачко новинарство Независног удружења новинара Србије (НУНС), истакао је да око четвртина интернет корисника у Србији гледа веб телевизију, док око 42 одсто њих чита дневну штампу на интернету.

- У односу на 2008. забележен је пад тиража од 13 до 21 одсто, док је оглашавање опало за 30 до 50 одсто. Неминовно је да ће се поједини медији и угасити у будућности под притиском интернета  навео је Падејски.

Према његовим речима, развој информационих технологија проузроковаће већи број веб медија, што ће значити и више посла за новинаре. Као негативну страну овог тренда, истакао је пад квалитета садржаја и таблоидизацију, а позитивним сматра појаву грађанског и непрофитног новинарства, које се „враћа основама новинарства подразумевајући рад у јавном интересу“.

Главни уредник недељника Време Драгољуб Жарковић рекао је да је пад тиража и прихода од оглашавања, сем развоја информационих технологија, последица и економске кризе. - На Западу због тога дневне новине почињу да личе на недељне новине, тиме што је урађен графички редизајн и што има више простора за ставове и дубља истраживања. Ко год да је у ту промену ушао квалитетно забележио је раст тиража - истакао је Жарковић.

Б. Ц.



Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси