Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Реформа и медија!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 06. 2010.

Извор: Вечерње новости

Реформа и медија!

Председник Републике Борис Тадић о јавним гласилима на јучерашњем скупу "Медији, компаније и друштвена одговорност"



Верујем да би то допринело стабилности и у политици

Председник Борис Тадић рекао је јуче да је друштвено одговорно понашање медија императив времена, истичући да они, осим што врше контролну функцију, морају да имају и партнерски положај у друштвено корисним настојањима.

- Медији врше контролну функцију, при чему не постоји само конфликтни однос између медија и државе, већ и партнерство, и не видим у ком друштву је нешто могуће постићи ако нема тог партнерства - поручио је Тадић обраћајући се учесницима конференције "Медији, компаније и друштвена одговорност".

- Ако заједно не разумемо шта су нам циљеви, вредности и правила игре, нећемо бити у стању да унапредимо друштво него ћемо непрестано да клизимо надоле.Тадић је приметио да у условима када се често не зна каква је власничка структура медија, они каткад заборављају на важност своје конструктивне друштвене улоге, или, руковођени тржишним интересом, тиражом и гледаношћу, клизе ка таблоидском извештавању.

- Верујем да би реформа медијског сектора допринела и стабилности политичког живота. Веома је тешко када имамо овакве медије испостављати другачију политику - рекао је председник.Медији, како је оценио, јесу ти који, пратећи добротворство компанија, морају од случаја до случаја процењивати да ли је њихов мотив безинтересно учешће у филантропској активности или промоција властите врлине.

Председник је нагласио да велике компаније у транзиционом друштву имају обавезе да се понашају друштвено одговорно, а да се то посебно односи на оне који су богатство стекле у "сивој зони" и нерегуларним условима пословања деведесетих година прошлог века и које то богатство не користе за отварање нових радних места.

Прецизирао је да се, чак и у условима кризе, не смеју водити хајке против богатих људи као таквих, јер они доприносе развоју друштва. У друштвима која нису довољно институционализована, истакао је, не постоји гаранција да ће власник великог капитала бити друштвено одговоран, и да стога јавност и медији морају одиграти својеврсну корективну улогу, захтевајући да се део стеченог врати друштву.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси