Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Због скрајнутог оснивача награде ван фокуса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 06. 2010.

Извор: Данас

Због скрајнутог оснивача награде ван фокуса


Овогодишња признања Фондације „Браћа Карић“ додељена без помпе, а лауреат у области новинарства француски историчар


Београд - Карић Фондација доделила је прексиноћ 13. пут заредом награде „Браћа Карић“ у осам категорија особама које су се, свака у својој области, „истакле делом, доприносима или резултатима“. Награду за новинарство, публицистику и издаваштво добио је француски новинар Жан Кристоф Буисон, што представља одређени куриозитет с обзиром на то да је лауреат у овој категорији први пут из иностранства.

- Буисон је током деведесетих година својим текстовима пробијао медијску блокаду и готово једини слао позитивну слику о Србији, каже за Данас Јасмина Митровић Марић, директорка Карић фондације. Она додаје да је Буисон по звању историчар и да у Француској слови за једног од водећих познавалаца ситуације на Балкану. Уредник је културне рубрике у француском магазину Фигаро, а недавно је у Културном центру Србије у Паризу представљена његова најновија књига „Роман о Београду“.

Иако је утисак да је додела награда „Браћа Карић“ прошла уз знатно мању медијску помпу него ранијих година, Митровић Марић каже да је пажња јавности била иста, да је Народно позориште, где су награде додељене било „крцато“, као и да су сви лауреати били присутни, сем добитника награде за развој економије Михаила Николајева, уместо кога је признање примила његова ћерка.

Са друге стране, Милош Васић, новинар недељника Време, који је и сам био лауреат у категорији новинарства 2005. године, каже за наш лист да награда „Браћа Карић“ нема исту тежину, нити носи исти степен контроверзе као претходних година.

- Све у вези са наградом било је директно везано за Богољуба Карића. Откако је он најурен у Лондон, ни сама награда не изазива толику пажњу јавности. Цитираћу свој говор приликом добијања награде: „Ако је дошло такво време да Карић фондација додељује награду лику као што сам ја, онда је то добар знак за будућност истраживачког новинарства у Србији“. Нисам био ироничан приликом говора, и са задовољством сам примио награду, јер је жири који ми ју је доделио био сачињен од угледних новинара, професионалаца са искуством. Богољуб Карић је тада био у политичком успону, и желео је да буде добар са свима па и са критички настројеним новинарима, наглашава Васић. Међутим, он не крије да је доживео замерке и питања у стилу: „Како си могао да примиш награду од њега?“.

На осуду дела јавности и згражавање колега због преузимања награде „Браћа Карић“ у области новинарства наишла је и Бојана Лекић, која је била лауреат 2001. године. Како је Лекићева недавно изјавила за наш лист, награду је примила из бунта, „разочарана склапањем разних дилова“ у медијском пољу Србије. Њен одлазак из матичне куће Б92 објаснила је управо великом хајком „која је организована око тога што ми је додељена награда БК фондације“.

Сњежана Миливојевић, професорка на Факултету политичких наука, каже да није ни знала да су награде прексиноћ додељене. Она истиче да је у време када су оне изазивале велику медијску пажњу иза њих стајао новац и жеља да се купи јавни углед.

- Нарочито у области новинарства награда „Браћа Карић“ је данас готово безначајна. Бројне контроверзе које су везиване за раније лауреате у тој области одговор су на њихове покушаје да се идеолошка позиција додељивача награда промени. Нажалост, у пракси је било обрнуто, те верујем да се ни лауреати не поносе том наградом, закључује Миливојевићева.

Антрфиле : Овогодишњи лауреати


Награду „Браћа Карић“ за хуманитарни рад добио је ове године Саша Џефри, који је више од 6,5 милиона фунти од продаје својих слика дао за децу у рату угроженим подручјима. Добитница награде за развој демократије у свету је Естер Куперсмит, за допринос развоју визуелних медија награђен је Гојко Митић, за развој културе у региону Благота Ераковић, док је лауреат за развој културе и просветитељства Живорад Жика Ајдачић. Награда за јачање мира, сарадње и пријатељства међу народима уручена је почасном реис-ул-улеми Исламске заједнице Србије Хамдији Јусуфспахићу, који је, упркос тешкој болести, лично примио награду и обратио се присутнима.

Милион динара


Свим лауреатима награда Карић фондације, додељено је златно знамење награде, на ленти од српске тробојке, повеља, као и новчани износ од милион динара.

К. Живановић


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси