Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ТВ без контроле
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 05. 2010.

Извор: Вечерње новости

ТВ без контроле


Споре и благе казне за непоштовање медијских закона

Српски етар врви од псовки и вулгарности. Телевизије се, грабећи се за рејтинге и оглашиваче, често утркују да се додворе најнижим укусима гледалаца. А за све то, бар до сада, никоме није "фалила длака с главе".

ТВ Пинк су, додуше, изречене опомене због квиза "Тренутак истине", а покренут је и поступак за изрицање јавног упозорења. Због грубог кршења закона који регулишу рад медија, Републичка радиодифузна агенције поднела је и прекршајне пријаве. И ту се, отприлике, листа казни - завршава.

У теорији, постоје и две оштрије - привремено одузимање дозволе на 30 дана или трајно одузимање фреквенције. Ниједна оваква казна још није изречена неком ТВ емитеру.- Према овлашћењима која имамо, брзо смо реаговали. Вече после нашег састанка са представником Пинка емитована је нека другачија "Фарма" - имала је ознаку "18+", а све неприкладне речи биле су тонски прекривене - каже за "Новости" Горан Караџић, заменик председника Савета РРА.

Остали емитери који су, према мишљењу РРА, прекршили закон (Кошава емисијом "Луда кућа", Фокс емисијама "Кеш такси" и "Вече са Иваном Ивановићем", као и Радио Б 92 емисијом "Спортски ритам срца") добиће позиве да се изјасне о прекршајима.И то што смо бомбардовани реклама преко свих граница, требало би емитере да кошта милионе динара. Само у јануару националне телевизије прекршиле су одредбе 329 пута, било да је реч о дужини или садржају рекламних блокова. А за троцифрен број прекршаја РРА је поднео седам прекршајних пријава!Ни наредног месеца се нису уозбиљили.

Подаци РРА говоре да је у фебруару забележено чак 445 прекршаја истог закона! - Ни према прекршајним пријавама које смо поднели за јануар још није покренут ниједан поступак. Суду су достављене у фебруару, а сад је крај маја - објашњава Караџић. - Ми друге механизме немамо.

Антрфиле : Гледају, а траже укидање

Јавност се масовно узбунила и тражила скидање "Фарме" са програма Пинка. С друге стране, више од 90 одсто те исте ТВ публике је у неком тренутку гледало овај ријалити. Када је почела полемика око судбине "Фарме", у РРА је стигло много писама са апелима да се настави емитовање живота ВИП фармера.

И.  Мићевић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси