Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ријалити канцер
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 05. 2010.

Извор: Данас

Ријалити канцер


Коментар

Савет РРА одлучио је да позове представнике националних РТВ емитера на разговор у коме ће им указати на неприхватљивост емитовања програма чији се велики део састоји од псовања, увреда као и од вербалног екстремизма сваке врсте.

„Савет РРА указује на потребу да се телевизијски и радијски програми ускладе с правилима елементарне пристојности, као и на то да потреба за што већом гледаношћу и привлачењем пажње не може бити оправдање за емитовање скаредних и увредљивих садржаја нити афирмисање вредности недопустивих за цивилизовано друштво“, кажу у РРА.

На овај потез одлучили су се пошто су протеклих дана примили већи број позива грађана који указују на некултурне садржаје у програмима неких националних емитера. Како кажу, наведене примедбе односе се на емисије „Фарма“ ТВ Пинк, „Луда кућа“ ТВ Кошава, „Кеш-такси“ и „Вече с Иваном Ивановићем“ ТВ Фокс и „Ритам спортског срца“ Радија Б92.

На први поглед, пада у очи мало чудан избор емисија. „Ритам спортског срца“, као, вређа, а „Тренутак истине“ или програми Радио Фокуса не вређају?Гледаоци су очигледно реаговали углавном на ријалити програме, који су популарни и у Србији и у целом западном свету. То је глобални канцер, с локалним девијацијама. Док Парис Хилтон на МТВ тражи „најбољу другарицу“, фолк звезди Секи Алексић потребна је „десна рука“.

Српски „фармери“ су, кажу упућени, „мала деца“ у поређењу с колегама из суседне Хрватске. Шта рећи о чувеном Џерију Спрингеру или „Озборнима“? Ко то гледао није, не зна границе људске глупости и примитивизма.Свађе, псовке и увреде су незаобилазан део ријалити програма и, показало се, што садрже више некултуре и рејтинзи су им већи.

Усклађивање с правилима елементарне пристојности, које помиње Савет РРА, значило би фактичко укидање таквих програма. Колико је то реално? Србија не може да постане Северна Кореја и ријалити емисије сигурно не могу и не треба да буду забрањене, али неке норме морају постојати. Не могу национални емитери да се стално „ваде“ на то да гледаоци траже такав програм, а да им ништа сем тога не понуде, да домаће ТВ станице практично уопште не емитују образовни програм и такозвани уметнички, то јест ауторски филм.

Узгред, јесте Србија земља с ниским образовним нивоом, сиромашни смо, али да ли су ријалити програми наша слика и прилика? Људи јесмо, али „фармери“ нисмо. Бар не сви.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси