Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Страх од отказа хара редакцијама
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 05. 2010.

Извор: Дневник

Страх од отказа хара редакцијама


Новинари углавном сиромашни, обесправљени, мобинговани-ућуткани

Синдикат новинара Србије указао је на драматичан положај запослених у локалним медијима, који због најчешће проблематичних приватизација, одлазе у стечај.

Новинари остају без посла и социјалног програма, минималац им месецима не исплаћују, нити уплаћују доприносе за здравствено и пензијско осигурање, само су неки су од проблема презентованих на трибини “Зауставимо гашење локалних медија”.

–Из страха да не изгубе посао, запослени не смеју ни да се огласе, нити синдикално организују, што је једна врста мобинга – оценила је председница СНС-а Драгана Чабаркапа.

Њен синдикат тражи да се послодавац законски обавеже на то да исплаћује плате и доприносе запосленима, као што држави плаћа порез и ако то не уради до 10. у месецу, буде кажњен као кад не измирује обавезе према држави. Тражимо и, рекла је Драгана Чабаркапа, да неисплаћивање зарада и доприноса буде услов за раскид уговора о приватизацији, а у случају стечаја – да власник одговара целом својом имовином.

Захтева се и да еснафска удружења и синдикати учествују у изради новог закона, те да се у предложени закон о мобингу угради одредба о кривич ном санкционисању злостављач а.

–Тражимо и да оба еснафска удружења подрже усвајање гранског колективног уговора за запослене у медијима – рекла је она, и додала “да су захтеви можда радикални, али нешто мора да се мења у положају запослених у медијима. Ако они добијају минималне зараде, не може бити професионалног новинарства и слободе медија.

Чабаркапа је навела да тренутно од око 8.000 новинара запослених на неодређено време или хонорарно, половина прима нередовне и минималне зараде.

Указала је и на то да новинари којима нису уплаћени порези и доприноси имају право на то да поднесу захтев за повезивање радног стажа.На трибини су учествовали представници локалних медија из Крагујевца, Новог Сада, Панчева, Чачка, Ћуприје, Јагодине, Деспотовца, Панчева и Шапца, Министарства културе, НУНС-а и председница УНС-а Љиљана Смајловић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси