Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Сазнајемо: Немачки ВАЦ ипак купује Вечерње новости
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 05. 2010.

Извор: Прес

Сазнајемо: Немачки ВАЦ ипак купује Вечерње новости


Београд - Већински власник „Вечерњих новости“ ускоро ће постати немачка медијска корпорација ВАЦ, сазнаје Пресс у изворима блиским Влади Србије.

Према овим информацијама, ВАЦ ускоро треба да добије дугоочекивани документ од Комисије за заштиту конкуренције, који доказује да куповином 60 одсто акција „Новости“ ВАЦ неће прекршити Закон о монополском понашању.

Саговорник Пресса близак врху Владе Србије наводи да Комисија за заштиту конкуренције „размишља“ како ће да саопштити ову одлуку.- ВАЦ је од Комисије за заштиту конкуренције 2008. тражио дозволу да купи „Новости“, али комисија две године није донела одлуку. Према тадашњем Закону о заштити конкуренције, „ћутање“ комисије значило је да дозвола није дата.

Међутим, закон је промењен крајем прошле године и комисији је сада одређен рок у коме мора да одговори на захтев, а у случају да одговора нема, сматра се да је донета позитивна одлука. То се и догодило. ВАЦ је почетком године поднео нови захтев, рок за одговор је истекао, што значи да немачка компанија може да постане већински власник „Новости“ - каже извор Пресса.

Оваква „одлука“ комисије заправо значи и да је држава одлучила да „Новости“ преузме ВАЦ и поред пословних веза које немачка компанија има са Станком Суботићем, за којим је Србија расписала потерницу због криминала!

У Комисији за заштиту конкуренцију јуче није било могуће добити никакву информацију о ВАЦ-овој куповини „Новости“. Председница савета комисије Дијана Марковић-Бајаловић није одговарала на бројне позиве новинара Пресса. Члан савета комисије Петар Ђукић на наше питање да ли је комисија донеле одлуку да ВАЦ може да купи „Новости“ каже да „о томе не може да говори“ и упутио нас на председницу савета.

Директор ВАЦ-а у Србији Макс Винтерфилд, који је и на челу компаније „Штампа систем“, каже за Пресс да „нема сазнања“ да је Комисија донела одлуку у њихову корист.- Сви рокови за разматрање нашег захтева су прошли. Ако је тачно да је куповина одобрена, онда је то добро. Кад будемо имали званичан одговор комисије, имаћу више коментара - каже Винтерфилд.

Директор и главни уредник „Вечерњих новости“ Манојло Вукотић кратко је рекао да „нема коментар“ на сазнања Пресса да је ВАЦ добио дозволу комисије да може да купи „Новости“.Већински пакет акција „Новости“ купиле су фирме „Тримакс инвестмент“ (24,98 одсто), „Ардос холдинг“ (24,89) и „Карамат холдинг“ (12,55 одсто), које су у власништву српског бизнисмена Мише Бека. Држава у „Новостима“ има 29,51 одсто акција. Станко Суботић је 12. марта изјавио да је он дао новац Беку за куповину „Новости“, али је ВАЦ то демантовао тврдњом да су они обезбедили новац којим је Беко купио акције „Новости“.

С.М. - Д.Л.





Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси