Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Спомен-кућа за прво перо
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 05. 2010.

Извор: Вечерње новости - Србија

Спомен-кућа за прво перо


Смедеревска Паланка - У граду на Јасеници одржана је завршна манифестација „Дани Пере Тодоровића“, посвећена првом модерном српском новинару и познатом књижевнику с краја деветнаестог и почетка двадесетог века, који је 1852. године рођен у оближњем селу Водица.

Свечаност је протекла у знаку акције Удружења новинара Србије и Завичајно-туристичког удружења „Видовача“ за изградњу идентичне куће у каквој је Тодоровић рођен. Камен темељац ће вероватно ускоро бити постављен, јер је материјал већ почео да стиже.

Баш у тренуцима када се одвијала завршна манифестација у Водице је допремљено 5.584 црепа за кров целе куће. То је поклон Фабрике грађевинског материјала „Потисје“ из Кањиже. Транспорт је, такође донаторски, обавила фирма „Транспортшпед“ из Београда. Пошиљка је у селу дочекана са великом радошћу па су многи похитали да помогну при истовару.

Нино Брајовић, генерални секретар Удружења новинара Србије, рекао је да је Пера Тодоровић значајан не само за историју овога краја него и за историју српског новинарства, тако да сви који пружају помоћ за изградњу његове спомен-куће, попут фабрике из Кањиже, улажу у будућност нашег новинарства.

- Желимо да његов завичај постане место на којем ће се развијати и истраживати идеје савременог новинарства, које је Пера Тодоровић поставио „Малим новинама“, а које су као први дневни лист у Србији, излазиле у невероватном тиражу од 30.000 примерака. Осим тога, он је у историји новинарског организовања био други председник удружења и на том месту остао је три године. Уједно је био и обновитељ Српског новинарског удружења које је пре тога имало значајну паузу у свом раду.

По речима Миодрага Загорчића, председника Завичајно-туристичког удружења „Видовача“, паланачки предузетник Милан Васиљковић поклониће дрвену грађу за кров спомен-куће и бесплатно ће да обави покривање целог објекта. Фирма „ДМ Инвест“ такође из Паланке најавила је да ће донаторски да обави све земљане радове - копање подрума и темеља.

Први донатор је био познати паланачки архитекта Аврам Крстић, који је бесплатно урадио пројекат по узору на аутентичну родну кућу Пере Тодоровића. Кућу је пре 150 година направио Перин отац Јован Тодоровић, богати трговац у јасеничком крају. Зграда је дотрајала и одавно није за становање.

Нова кућа правиће се преко пута старе, у дворишту Дановне школе „Олга Милошевић“. То ће бити завичајна кућа са више садржаја. Постојаће библиотека са књигама и новинама Пере Тодоровића, један простор планиран је за богату етнозбирку, а постојаће и сала у којој ће се одржавати манифестације посвећене творцу модерног српског новинарства и водити разговори о актуелном тренутку у данашњој журналистици.

Антрфиле : Стециште новинара


имаИи смо среће да се овде роди велики новинар Пера Тодоровић, да се формира Удружење „Видовача“ које негује сећање на њега и да цео крај обилује лековитим водама и другим природним и историјским богатствима. Локална самоуправа подржава акцију за изградњу завичајне куће и желимо да село Водице постане стециште новинара Србије - рекао је Славољуб Ђурић, председник Скупштине општине.

З. Голубовић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси