Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Бивши радници туже „Вечерње новости”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 05. 2010.

Извор: Политика

Бивши радници туже „Вечерње новости”


Новинари који су део радног века провели у редакцији кажу да нису обавештени о приватизацији, а у компанији тврде да нису били заинтересовани


Пре пет година 30 бивших радника „Вечерњих новости” тужило је ову новинску кућу, директора Манојла Вукотића и државу Србију, јер упркос дугогодишњем раду нису добили ниједну акцију.

Оно што им је заједничко је чињеница да у време приватизације „Вечерњих новости” више нису били запослени, а, како тврде, ни обавештени о том процесу.

– Има нас тридесет, од тога двадесет три новинара. Укупно имамо 300 година радног стажа у „Новостима”, а немамо ни једну једину акцију. Поднели смо две тужбе, прву 2005. године и другу 2008, јер нас је Никола Новаковић, наш први адвокат, преварио и злоупотребио. Уз то био је у конфликту интереса, јер је тада био посланик у скупштини Србије и председник Одбора за приватизацију – објашњава Наташа Марковић, бивша новинарка овог медија и директорка издавачке куће „Плави јахач група”.

На списку оштећених налази се доста угледних новинара, међу којима су Славољуб Ђукић, Грујица Спасовић, Слободанка Аст, Ненад Љ. Стефановић....

– Искрено се надам да ћемо правду наћи у Србији, да нећемо морати цео случај да интернационализујемо и водимо судски спор пред међународним судом у Стразбуру – каже за „Политику” Наташа Марковић. Она подсећа на проблеме током приватизације ове медијске куће.

– Познато је да је Трговински суд 2000. године поништио прву приватизацију компаније из 1999. године и да је Министарство за економску и власничку трансформацију наложило компанији „Вечерње новости” да се цела процедура приватизације понови, што никада није учињено. Нови круг приватизације је објављен 2005. године .

У Регистар је уписана власничка структура из 1999. године у којој је 63, 34 одсто акција припало малим акционарима, 7,15 одсто ПИО фонду, а 26,61 процената држави... Највећи део акција, 56 одсто, продат је 2006. године фирмама иза којих стоје Милан Беко и Мирослав Мишковић – тврди наша саговорница.

С друге стране, адвокат „Вечерњих новости” Тихомир Хрњак одбацује све тврдње бивших радника те компаније.

– Врло је некоректно један судски поступак препричавати кроз новинске чланке. Иако тврде да нису били обавештени, обавештење је постојало кроз јавно оглашавање и на јавним таблама у седишту „Новости”. По мом мишљењу, у питању је људски фактор. Када је акција вредела 400 евра нико није био заинтересован, а када је продата на берзи за 4.000 евра био сам затрпан тужбама којекаквих акционара – објашњава Тихомир Хрњак.

В. Дугалић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси