Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Са екрана на екран
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 05. 2010.

Извор: Данас

Са екрана на екран


Трансфери најбољих новинара и водитеља електронских медија постали свакодневица на медијском небу Србије. Већина познатих ТВ лица од 2000. године прешла је на РТС и Пинк, док је РТВ Б92 највише „оштећена“

Донедавни водитељски дуо Радио-телевизије Б92 Горица Нешовић и Драган Илић у понедељак су први пут своју култну емисију „Дизање“, под новим називом „Буђење“, емитовали на таласима Првог програма Радио-Београда. Њихов трансфер са Б92 на РТС био је последњи у низу прелазака на српским електронским медијима, који су у Србији практично постали пракса тек после двехиљадите.

Преглед медијских трансфера у последњих десетак година указује на занимљив феномен - већина познатих ТВ лица прешла је на РТС, Пинк и Фокс, док је РТВ Б92 највише „оштећена“ - а да при том ниједан познатији телевизијски новинар није отишао у њихове редове, ако се изузме то да је Југослав Ћосић већ после гашења ТВ Политике постао појачање „деведесет двојке“. Распад БК ТВ и њихов прелазак на сателитско емитовање, изазвао је масовни одлазак многих звезда медијског царства Богољуба Карића на телевизије које су добиле националну фреквенцију.

Највећа звезда Иван Зељковић покренуо је сопствену продукцију, док су остали наставили у другим медијским кућама. Прва велика ТВ звезда која је напустила Б92, па затим отишла на РТС, потом и на БК ТВ, била је Бојана Лекић. Оливера Ковачевић која је каријеру почела на ТВ Политици, најпре је отишла на Пинк, одатле на БК, а сада на РТС-у води емисију „Да, можда, не“. Медији су помињали да су ови трансфери били врло примамљиви, помињале су се „непристојне“ понуде, станови, кола, али су, разумљиво - цифре тих „пребега“ до данас остале тајна. Сви су, наиме, као разлог наводили боље услове рада.

Срђан Предојевић, који је најпре са Б92 прешао на РТС, а ових дана је заједно са колегиницом Јованом Јанковић отишао на Пинк, где воде јутарњи програм, рекао да су превагнули другачији услови.

- Разлог је врло једноставан. Митровић је понудио другачије услове који су мени и Јовани одговарали. Из нашег угла ти бољи услови подразумевају све - бољи програм, бољи медијски простор, понудили су начин на који ја видим овај посао. С друге стране пријала би нам промена, психолози кажу да прија пословна промена и чак често предлажу да се посао мења на пет до седам година. Јована и ја крећемо из почетка, и то све прија, нова зграда, нова енергија, нови људи - изјавио је поводом тог преласка Предојевић.

Додао је ду се од РТС-а растали на веома леп начин: „Могу да кажем да ми је драго што постоји нека здрава тржишна утакмица између српских телевизија, ми смо пример једног здравог пословног односа који влада у медијима.

“ Разлози аутора „Дизања“ са Б92 били су опет мало другачији. Они су основали приватну продукцијску кућу „Супермиш„ и почели да нуде свој програм многим електронским медијима, па и својој тада матичној кући.

- У једном тренутку у Б92 смо осетили да нам треба боља логистичка подршка за оно што желимо да радимо. РТС нам може то омогућити. Одлука није донета преко ноћи, нити вођена емоционалним разлозима, већ жељом да на прави начин наставимо каријеру - рекли су популарни водитељи на конференцији за штампу поводом преласка.

Многе звезде су после првог преласка из матичне куће, незаустављиво мењале „јато“. Бранка Невестић је, рецимо, са БК отишла на РТС, затим на Пинк, па је Александар Тијанић вратио на РТС, али је сада на Кошави. Тања Видојевић је каријеру почела на Студију Б, па после петог октобра прешла на Ју инфо телевизију, где је радила као уредник документарног програма. На РТС прелази 2001. године и постаје уредник „Другог дневника“. На националној телевизији се задржава годину дана, да би се вратила на Студио Б, где је била заменик главног и одговорног уредника. Након одласка Оливере Ковачевић с Пинка 2004. године, почиње да ради ауторски ток-шоу „Замка“ на ружичастој ТВ, да би потом прешла на Фокс. Видојевићева која је за кратко време променила чак пет ТВ кућа, свакако је рекордер.

Спортски новинар Александар Стојановић још за време постојања БКТВ прешао је одатле на Б92 како би преносио Лигу шампиона, да би касније постао водећи спортски коментатор Јавног сервиса. Једно од најпрепознатљивијих лица БК телевизије и некадашњи уредник „Телефакта“ Зоран Баранац прешао је на ТВ Фокс, и то после свега једнномесечног боравка на функцији уредника и водитеља информативне емисије „Телемастер“ на ТВ Кошава. Чаршијске приче кажу да највеће звезде добијају понуде „које се не одбијају“, спекулисало се платама од 200.000 до 400.000 динара, таблоиди су тврдили да неки познати водитељи јутарњег програма примају 100 евра по једној емисији, али као и све пословне тајне и ове су остале негде у „етру“. У сваком случају, најновији трансфери су показали да се на српском медијском небу много шта мења.

Д. Петровић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси