Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Судија тражи објашњење за претњу „проћи ћеш као Ћурувија”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 05. 2010.

Извор: Политика

Судија тражи објашњење за претњу „проћи ћеш као Ћурувија”


У образложењу одлуке о одбацивању оптужнице наводи се и да тужилац не описује зашто Бранкицу Станковић сматра особом која обавља послове од јавног значаја


Образлажући одлуку којом је, веће којем је председавала, одбацило оптужницу против шесторице навијача Партизана због претњи упућених новинарки Б 92 Бранкици Станковић, судија Јелена Милиновић, између осталог, наводи да је „тужилац у оптужници морао да опише и напише шта значе речи проћи ћеш као Ћурувија”.

У образложењу, откуцаном на 25 страна, судија Милиновић, такође наводи и да „јавни тужилац не описује зашто конкретну оштећену сматра особом која обавља послове од јавног значаја”.

Судско веће Првог основног суда, у којем су поред судије Милиновић били и поротници Светлана Јовановић и Љиљана Миленковић, мисли да је скандирање новинарки Б 92 да ће проћи као Ћурувија „очигледна метафора која би вероватно нешто требало да значи, али да суд не сме сам да закључује на основу некаквих, евентуалних, личних сазнања чланова већа, већ да тужилац мора да наведе и опише у оптужници шта то значи”.

Занимљиво је да је на главном претресу 22. априла ове године, када је саопштила одлуку о одбацивању оптужнице, судија Милиновић навела да певање стихова „опасна си као змија, проћи ћеш као Ћурувија”, не представља квалификовану и озбиљну претњу која би угрозила безбедност Станковићеве већ, евентуално, увреду на јавном скупу која се гони по приватној тужби.

– Оваквим образложењем судија је, практично, сама себи скочила у уста. Наводећи да је тужилац у оптужном акту морао да објасни шта значи да ће Станковићева проћи као Ћурувија, а да је на главном претресу то оценила као евентуалну увреду, судија је дала противречно образложења. Како то да је судија у једном случају знала шта значе тврдње да ће неко проћи „као Ћурувија”, а у другом није – наводи „Политикин” саговорник из правосуђа који је желео да остане анониман.

Према његовим речима, правни стручњаци сматрају да се у пракси од суда очекује да познаје такозване ноторне чињенице, односно оно што се сматра опште познатима, као у овом случају убиство Славка Ћурувије. Отуда је, каже наш саговорник, основана теза јавне тужбе у жалби да је наведеном одлуком суда повређен кривични поступак, јер је образложење одлуке противречно и нелогично с обзиром на то да се из скандирања наведене реченице не може закључити да се ради о претњи на живот и тело новинарке. Осим тога да би се тако нешто могло закључити, суд је морао да отвори главни претрес и да омогући јавном тужиоцу и одбрани да се о томе изјасне, па тек потом да донесе одлуку.

Збуњујуће је, чини се, и судијино образложење да јој није јасно зашто новинарку Б 92 сматра особом која обавља послове од јавног значаја с обзиром на то да се у члану 112. Кривичног законика јасно дефинише значење овог појма.

„Послом од јавног значаја сматра се обављање професије или дужности која има повећани ризик за безбедност особе која га обавља, а односи се на занимања која су од значаја за јавно информисање, здравље људи, образовање, јавни превоз, правну и стручну помоћ пред судским и другим државним органима”, наводи се у закону.

Подсетимо, ово је прва оптужница на основу прошлогодишњих измена Кривичног закона, којим се новинари третирају као службена лица. Међутим, судија Милиновић поред образложења да „тужилац у оптужници није описао зашто конкретну оштећену сматра особом која обавља послове од јавног значаја у области информисања” наводи и да је она само новинарка и ауторка извесне емисије.

По мишљењу судије, то не мора бити посао од јавног значаја у области информисања, јер није свако занимање које се може назвати новинарским и свако ауторство неке емисије посао од јавног значаја у области информисања. Претње Бранкици Станковић почеле су током серијала „Инсајдер” у којем је откривено да је против неколико навијача Партизана, Црвене звезде и Рада у последњих неколико година поднето више од 100 кривичних пријава и то за убиства, покушаје убиства, отмице, изнуде, разбојништва, пљачке. У серијалу је, такође, откривено да ове кривичне пријаве нису процесуиране јер су предмети, скоро по правилу, застајали у судовима.

На одлуку којом се одбацује оптужница против Горана Кљештана, Александра Перишића, Милана Гудовића, Драгана Ђурђевића, Немање Одаловића и Немање Богдановића, у којој се наводи да су они 16. децембра прошле године, на стадиону ФК Партизан, за време међународне утакмице Партизан–Шахтјор, новинарки Б 92 скандирали: „Опасна си као змија, проћи ћеш као Ћурувија” чиме су угрозили њену безбедност, Прво основно тужилаштво, прошле недеље, поднело је жалбу Апелационом тужилаштву.

Мирослава Дерикоњић



Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси