Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Слаба тројка за српске медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 05. 2010.

Извор: Прес

Слаба тројка за српске медије

Србија по слободи медија није напредовала него назадовала, али су нас први пут рачунали без Косова, па испада да смо бољи него раније




Интервју

Љиљана Смајловић
председница УНС-а


Београд - Председница Удружења новинара Србије Љиљана Смајловић оценила је стање у српском новинарству слабом тројком, тврдећи да Србија није напредовала, већ назадовала кад је слобода медија у питању.

- Уредници се у Србији плаше политичких и економских газда, а новинари страхују да ће, ако се буду бунили, постати технолошки вишак. Недавно сам чула Теофила Панчића из „Времена“ како вели да сада имамо „остатке закланог српског новинарства“. То је, наравно, метафорично речено, то је хипербола, али је негде и дубоко тачно. Новинарство нестаје као професија јер је материјално скоро уништено.

- На скали од један до пет, како оцењујете стање у новинарству?

- Слаба тројка. Кад је слобода медија у питању, Србија је назадовала. По „Фридом хаусу“ смо бољи него лане, али само зато што је Косово први пут третирано као независна држава, па испада да је Србија „слободнија“ без Косова. Десет година после 5. октобра, још смо и за Американце „делимично слободна“ земља.

- Ко је за то одговоран?


- Српска држава не чини готово ништа да помогне медијима, ни штампаним ни електронским. Али кључ је да се уредници и новинари усуде да захтевају своја права, јер ни газде ни политичари немају право да им диктирају како да пишу и како да уређују новине. Било би мање цензуре када би новинари и уредници понекад гласно повикали: цензура! Зато је велики део одговорности и на нама. Не можемо за све кривити власнике и политичаре.

- Годинама нису решена убиства Ћурувије, Пантића, Даде Вујасиновић...

- Политичари се не боје нашег гнева. Међу нама нема довољно солидарности. Држава није понудила ни имунитет од гоњења оном ко може да ода убице.

- Да ли бисте младима препоручили да се определе за професију новинара?

- Доскора јесам. Више се не усуђујем. Али сјајни млади људи и даље бирају новинарство.

Б. Бојић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси