Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Место медија у Немачкој и Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 04. 2010.

Извор: Данас

Место медија у Немачкој и Србији

Новинари из Санџака и са југа Србије на студијском путовању у Немачкој

Нови Пазар - Одељење за медије Мисије ОЕБС у Србији и ДW академија, за осам представника регионалних и локалних електронских и штампаних медија из Санџака и са југа Србије, организовали су шестодневно студијско путовање „Будућност Европа - Регулисање и саморегулисање локалних и регионалних медија - искуства у федералној Немачкој и у Србији“.

Циљ програма је упознавање са свим аспектима међусобних односа медија, привреде, политике и друштва. Медијски концерни у Бону, Келну, Дизелдорфу и Есену, у савезној покрајини Северна Рајна Вестфалија, били су места на којима се разговарало о положају и ситуацији у медијима.У Бону, у Дому Дојче веле стицала су се знања о Немачкој као децентрализованој држави и значају федералног уређења за регионални развој, о улози локалних и регионалних медија у тој држави.

Дводневни боравак у Келну био је резервисан за сазнања о искуствима у развоју приватних локалних садржаја, значају јавног сервиса у развоју националних и регионалних програма и локалних и садржаја на мањинским језицима и развоју приватних и регионалних садржаја. Домаћини су били Група С7 (ТВ и интернет), Западнонемачка радио телевизија (WДР) и група М.Димон Шауберг (штампа и радио). У Есену, учесницима студијског путовања, уприличен је сусрет са Бодом Хомбахом, генералним директором ВАЦ, и разговор о искуствима у развоју локалних садржаја и у југоисточној Европи и обилазак редакције у којој се стварају четири дневне новине.

ВАЦ има свој капитал у нашим дневницима Политика, Блиц и Дневник, и показује велико интересовање за већинско власништво у Вечерњим новостима. Дизелдорф, главни град покрајине Северна Рајна Вестфалија, био је место разговора о регулисању медија у Немачкој и у савезним покрајинама (Покрајинска установа за медије), а у згради покрајинског парламента, новинари из Санџака и са југа Србије, посетили су Покрајинску конференцију за штампу,и разговарали са представницима новинарских удружења (Немачко новинарско удружење и Немачка новинарска унија) и портпаролом парламента о односу медија и политике, са посебним освртом на предстојеће покрајинске изборе 9. маја.

Становници Немачке на располагању имају велику понуду јавних сервиса и приватних предузећа, националних, регионалних и локалних медија. Медији су једини привредни сектор који је изричито заштићен уставом. Нема других закона о медијима или информисању који би регулисали њихово деловање, али пословање медијских кућа уређен је низом закона на федералном и покрајинском нивоу. Домаћини су предочили да редакцијски и пословни притисак на медије расте због повећане конкуренције и да се медијска сцена у тој земљи стално мења, али проверене етичке и професионалне вредности остају да важе.

Главни и одговорни уредник ТВ Тутин Амир Нумановић за наш лист оцењује да је „програм добар и користан. Омогућио нам је добру спознају где су медији у Немачкој, а где код нас. Има пуно применљивих ствари код нас, посебно у организацији посла. И код нас има простора да организујемо институцију као што је Покрајинска институција за штампу“.

С. Новосел

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси