Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нико неће уместо Тијанића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 04. 2010.

Извор: Прес

Нико неће уместо Тијанића


Београд - Ниједан од кандидата које је Александар Тијанић у интервјуу Прессу навео као своје могуће наследнике не жели да се кандидује за место генералног директора РТС-а! Јелена Косанић-Подунавац (Б92) и Драган Бујошевић (Политика) одбацили су сваку могућност да пређу на РТС, док је Тања Видојевић, кандидат СНС према мишљењу Тијанића - спустила слушалицу!

Тијанићу четворогодишњи мандат на место генералног директора РТС-а истиче 3. јула. Он је за Пресс изјавио да је „тренутно најдаљи од помисли“ да проведе још један мандат у Јавном сервису и додао да ће фотеља генералног директора у наредне четири године бити „електрична столица“!

Стипчевић: Без утицаја власти

Јелена Косанић Подунавац, за коју је Тијанић признао да је његов фаворит, каже за Пресс да неће у ту „електричну столицу“ и да је Б92 већ више од 10 година био и остао њен једини избор.

- У РТВ Б92 раде најкомпетентнији уредници и најбољи новинари, због чега ова телевизија представља симбол професионалног и истраживачког новинарства. Одвођење појединих новинара Б92 не значи да је РТС постао јавни сервис, па самим тим ни моје природно окружење. Стога ни до сада нисам прихватила понуде да преузмем неку од водећих позиција у тој кући - каже Косанић-Подунавац.

Главни и одговорни уредник „Политике“ Драган Бујошевић у једној реченици одговора на спекулације да је кандидат за првог човека РТС

- Нека се Александар Тијанић кандидује, ја нећу - каже Бујошевић.

Тања Видојевић је одмах након што је јој се новинар Пресса представио, не сачекавши питање, рекла да не даје никакве коментаре и спустила слушалицу.

Према Статуту Јавног сервиса, генералног директора након конкурса бира Управни одбор од 9 чланова којим председава академик Никша Стипчевић. Он за Пресс најављује да ће конкурс ускоро бити расписан.

- УО, као независно тело, самостално и без икаквог утицаја власти одлучује о конкурсима за које је надлежан, према томе и о конкурсу за генералног директора. Генерални директор бива биран на основу програма који поднесе приликом пријаве на конкурс. УО РТС веома држи до независности и достојанства сваког свог члана и у последње четири године није подлегао утицајима са стране. Убеђен сам да ће тако бити и у будућности док нам траје овај мандат, а траје још годину дана. Мислим да они који размишљају о значају установа, а установе су најважнији део грађанског друштва, нису у довољној мери уочили од коликог је значаја за друштво, културу и политику јавна установа коју чини РТС. РТС је један од веома важних фактора стабилности друштва - каже Стипчевић.

Тијанић може још један мандат


Мандат директора РТС-а је четири године и једна особа може бити именована за генералног директора највише два пута узастопно. Кандидат за директора мора да има високу стручну спрему или да је истакнути новинар, медијски стручњак и менаџер, који се доказао у радио-телевизијским кућама од националног значаја са најмање 10 година радног искуства.

Заменик председника РРА Горан Караџић каже да нема правних сметњи да Тијанић опет конкурише за место генералног директора РТС.

- Тијанић је 2004. именован за директора РТС-а, који је тада био јавно предузеће. Касније је донет Закон о радиодифузији према коме је РТС постао јавни сервис и према коме је Тијанић конкурисао за директора. Тијанић је имао један мандат као директор Јавног сервиса и уколико одлучи да конкурише, и УО га именује, што се РРА тиче нема проблема - каже Караџић.

Антрфиле : Тијанић: Само моје мишљење

Александар Тијанић, поводом одбијања свих „потенцијалних кандидата“ за новог директора РТС, каже за Пресс:

- Нисам рекао да ће ти људи бити изабрани, нити да ће конкурисати. Рекао сам да би према мом мишљењу то троје људи могло добро или боље од мене да ради посао директора РТС-а. Нисам рекао ни да су то моји кандидати, јер о избору одлучује УО РТС-а. И коначно, рекао сам да су новинарске приче ко је кандидат власти, а ко опозиције. Хоће ли они бити кандидати или неће, не интересује ме - каже Тијанић.

Реаговања:

Јелена Триван, ДС: Не постоје кандидати владајуће коалиције за директора Јавног сервиса.

Александар Вучић, СНС: Тијанић је измислио да је Тања Видојевић кандидат СНС, па нисам сигуран да говори истину и за себе. Косанић ми делује као лош избор, а Бујошевић, не мислим да је кандидат уопште.

Сузана Грубјешић, Г17 Плус: Г17 Плус никад до сада, па неће ни убудуће имати кандидата за директора РТС-а.

Бранко Ружић, СПС: Без обзира на критике на рачун Тијанића, сматрамо да је он на маестралан начин водио и пуно у програмском и у сваком другом смислу урадио за РТС.

Петар Петковић, ДСС: Ако се Тијанић неће више кандидовати, власт ће, пратећи медијску сцену протекле две године, бирати кандидата чија ће уређивачка политика одговарати садашњој владајућој гарнитури.

Велимир Илић, НС: Тијанић је, као, чуо ко важи за кандидате зато што је навикао да га зову из власти да он остане на челу РТС-а као најбоље решење. Што се мене тиче, нека буде ко год хоће, само да не буде Тијанић.

Б. Бојић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси