Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Србија слободна за медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 04. 2010.

Извор: РТС онлајн

Србија слободна за медије

Први пут после низа година, амерички "Фридом хаус" оценио да је Србија слободна земља за медије у којој је заступљена отворена политичка утакмица, поштовања грађанских слобода и независност медија.


У годишњем извештају америчке невладине организације "Фридом хаус" за 2010. годину Србија је оцењена као слободна земља када се ради о слободи медија.

После низа година када је Србија оцењивана као "делимично слободна", у овогодишњем извештају наводи се да је у Србији заступљена клима отворене политичке утакмице, поштовања грађанских слобода и независност медија.


У већини земаља централне и источне Европе видан је мали пад у слободи медија, у којој Русија и даље остаје једна од најрепресивнијих и најопаснијих средина за медије.

Слобода медија у свету опала је четврту годину заредом у 2009. години, назадујући у односу на експанзију независног новинарства после рушења Берлинског зида, саопштио је "Фридом хаус", са седиштем у Вашингтону.

У извештају се наводи да су десет земаља са најгорим стањем када се ради о слободи медија Белорусија, Бурма, Куба, Екваторијална Гвинеја, Еритреја, Иран, Либија, Северна Кореја, Туркменистан и Узбекистан.

"У тим земљама, независни медији или не постоје или једва могу да функционишу", наводи се у извештају и додаје да само један од шест људи на планети данас живи у земљама са слободним медијима, а прошле године је помак у тој области примећен само у азијско-пацифичком региону.

Највеће погоршање у слободи медија забележено је, како се истиче, у Латинској Америци и у земљама бившег Совјетског Савеза.

"Када иранска Револуционарна гарда мучи новинаре, или комунистичке власти у Кини затворе блогера, или криминалци у Русијји убију још једног истраживачког новинара, шаље се јасна поруку да сваку особу која се у тим земљама бори за основна права чека слична судбина", рекла је извршна директорка "Фридом хауса", Џенифер Виндзор.

Без помака у медијским слободама

Карин Карликар, која је била на челу истраживачког тима, изјавила је да је, док је последњих година 20. века примећена експанзија у слободи медија у многим областима, то промењено у 21. веку.

"Нажалост, позитивне промене примећене у последњој деценији 20. века нису се учврстиле", рекла је Карликар.

Владе Кине, Русије и Венецуеле "већ годинама систематски насрћу на оно што је раније било релативно слободна област Интернета и информативних медија", наводи се у извештају под називом "Слобода медија 2010".

"Фридом хаус" наводи да је Интернет у поменутим земљама преплављен антизападњачким и националистичким ставовима.

Када се ради о земљама Блиског истока, највећи пад у слободи медија забележен је у Ирану, где су новинари били на мети власти после спорних председничких избора.

Са друге стране, извештај је показао да се стање медија у Израелу побољшало у односу на ограничења уведена током рата у Гази крајем 2008. и почетком 2009. године.

Када се ради о Северној и Јужној Америци, најосетнији пад у слободи медија забележен је у Мексику и Хондурасу, а независни медији су се суочавали са тешкоћама и у Еквадору, Никарагви и Венецуели.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси