Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нећу да будем директор!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 04. 2010.

Извор: Прес

Нећу да будем директор!

Београд - Генерални директор РТС-а Александар Тијанић открива за Пресс да се по свој прилици неће поново кандидовати за генералног директора РТС-а. Тијанић, коме мандат истиче у јуну, предвиђа да ће у наредне четири године фотеља директора Јавног сервиса бити „електрична столица“!





- Тренутно сам најдаље од сваке помисли да овај посао радим и у другом мандату. Гледајући у блиску прошлост закључујем да сам, пре пет година, од професионално запуштене куће која три сата није објавила вест о убиству премијера и два дана није имала слику мартовског погрома Срба на Космету направио најгледанију српску телевизију. Било је то доба детанта између Тадића, Коштунице и Николића. То време је прошло. Следеће четири године ова фотеља биће електрична столица. Волим роштиљ, али не волим кад сам некоме бифтек.

- Судећи по медијима, предизборна кампања за место директора РТС-а и истицање фаворита је у пуном јеку.

- Као и увек, најпре се наводи да је власт, потпуно супротно европејским традицијама, већ одлучила ко ће бити директор. Не верујем у тај трач намењен да се том гласином намерно вређа Управни одбор. Потом се, видим, хистерично расправља да ли је ово мој први или други мандат. Разумем сигнале. Много је интересних група које се боје моје поновне кандидатуре, па ускоро очекујем жестоке нападе, медијске хајке, кривичне пријаве, приглупе трачеве. Неки политички моћници Јавном сервису намењују улогу полуге за рушење или, с друге стране, очување власти; тајкуни хоће 35 милиона евра нашег маркетинга; ја то не дозвољавам и у томе је мој грех и будућа формула ове електричне столице.

- После петогодишњег искуства на РТС-у, шта највише замерате властима, а шта опозицији?

- Обе стране не разумеју да је медијски Јавни сервис Србије обострано важна институција друштва и да је као такву ваља чувати. Нема нормалне Србије без независног, професионалног и финансијски стабилног Јавног сервиса. Данас сваки чиновник у власти сматра себе позваним да оцењује програм РТС-а; сваки воденичарски дрекавац у Скупштини тврди да је врхунац српске демократије његова коцкаста глава цео дан на целом екрану. Нема његове главе, нема демократије. Саберите колико је пута у скупштини прекршен закон позивима на неплаћање претплате. А сами су донели тај закон још 2002. Да не помињем силеџијску узурпацију нашег Другог програма или насилно отимање, па продају Трећег програма тајкунима. Мој закључак, после свега, јесте да значајни делови власти више брину о приватним медијима и њиховим интересима него о Јавном сервису. Нико ме из власти није питао шта ћемо да радимо са губитком осам милиона евра претплате? Сви мисле да пливамо у новцу, па држава од РТС-а узима тридесетак милиона евра пореза, такси и давања, а за производњу целокупног програма трошимо пет милиона евра мање. Где то има? Уосталом, нека прекину емитовање РТС-а на десет дана, нека изруче грађане фармакологији и братологији, па ће разумети шта је РТС Србији.

- Кога видите као највероватнијег будућег директора РТС-а? У јавности се лицитира многим именима ваших колега.

- Тешко је говорити о кандидатима кад конкурс још није расписан, а камоли завршен. Хиљаде људи може боље од мене да ради овај посао и унапреди РТС. Оно што кружи новинарским еснафом јесте да моћна грана власти жели Јелену Косанић са Б92, јер у њу наводно има пуно поверење. Слабији део власти жели Драгана Бујошевића, који годину дана сређује „Политику“, док „николићевци“ овде виде, себи блиску, Тању Видојевић, већ оспособљену да носи оволики терет. Мој фаворит је Косанићка и са њом сам раније разговарао о преласку на РТС. У сваком случају, сигуран сам да власт неће бирати будућег директора. На постојећи састав Управног одбора није могуће утицати. Ја сам вам сведок. На сваком састанку мене пропусте кроз „топлог зеца“.

Антрфиле : Писаћу књиге и чекати неку другу телевизију


- Шта ћете убудуће радити?

- По свој прилици писаћу о неким људима, неким збивањима, неким политикама. Чекаћу прилику да можда урадим још неку телевизију, овде или у региону. Завршићу две књиге које су практично готове. Уживаћу издалека у будућим резултатима РТС-а и не сумњам да ће бити велики.

Ђ. Кесић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси