Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Сукоб интереса?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 03. 2010.

Сукоб интереса?


Београд - Директор „Вечерњих новости“ Манојло Вукотић, према сопственом признању, имао је крајем 2002. уговор с немачком медијском компанијом ВАЦ. Вукотић тврди да је пружао само „консултантске услуге“, што, према речима стручњака, значи да је највероватније био у сукобу интереса!

Вукотић јуче није желео да објасни како је могуће да као први човек једне медијске куће даје консултантске услуге другој?! Уместо тога, његови сарадници упутили су нас на писмо у којем директор „Новости“ објашњава шта је све било део уговора.

„У уговору који смо склопили пише консалтинг за подручје СРЈ, Републике Српске, за новинске пројекте, анализе кретања штампе, штампање...“, написао је Вукотић компанији ВАЦ.

Из ове медијске куће, међутим, поручују да је уговор у име ВАЦ потписао Бодо Хомбах и да се немачки концерн обавезао да Вукотићу исплати новац у два наврата. Годину дана пре потписивања уговора Вукотићу је исплаћено 75.000 евра, од којих је пола завршило на рачуну његовог сина у Италији, а других 37.500 евра на рачуну извесног Радојка Мрљеша.

„По коначном завршетку свих новинских и дистрибуционих пројеката, који треба тачно да буду дефинисани између уговорених страна, консултант, односно Манојло Вукотић, добиће надокнаду у висини од највише 500.000 евра“, пише у овом уговору.

У њему је јасно прецизирано да је Вукотић ангажован као генерални директор и главни и одговорни уредник Вечерњих новости, чиме се отвара простор за сумњу о сукобу интереса. Војин Димитријевић из Центра за људска права сматра да је овде управо реч о томе.

- Изгледа да се то навелико ради. То јесте сукоб интереса, али компанија би требало да изађе на крај с тим. Не знам све детаље, али се види да је озбиљан новац у крајњем исходу - каже Димитријевић.

Извршни директор Транспарентности Србија Немања Ненадић такође сумња на сукоб интереса.

- Уговор између ВАЦ и Вукотића нисам видео и не знам на шта га је он све обавезивао. Ако се односи на продају акција „Новости“, могао би да буде споран, имајући у виду за кога је радио - истиче Ненадић.

Занимљиво је такође да су износи који су исплаћени директору „Новости“, као и датум склапања уговора (10. мај 2003), у факсимилу уговора исписани накнадно! Шта су то и у чије име потписивали Бодо Хомбах и Манојло Вукотић, остаће тајна до даљег, јер се ни један ни други нису јавили до закључења овог броја Курира.

Антрфиле : Питања Курира за ВАЦ1.

Ког типа је уговор између ВАЦ и Манојла Вукотића, директора „Вечерњих новости“, и шта пише у њему?

2. Да ли је логично да за консултанта узимате човека из конкурентске куће?

3. Да ли је на било који начин у купопродају акција ове медијске куће учествовао Станко Суботић Цане?

4. Да ли је тачно да је Суботић вама дао гаранцију од 40 милиона да ће приватизација „Новости“ бити на време завршена и да је та гаранција још увек заробљена?

Ко све кога тужи у афери „Новости“

Актери афере „Новости“ некад су били пријатељи и сарадници, а сада се тужакају по судовима. Тешко је и похватати ко је све против кога пресавио табак, осим Мирослава Мишковића и Милана Бека, који мудро ћуте и не оглашавају се, што преко медија, што преко судова.

Кренуло је од тврдње лидера Покрета за промене Небојше Медојевића да се Станко Суботић Цане у друштву оптуженог за шверц дроге Дарка Шарића крије на Жабљаку у Црној Гори. Онда је Суботић најавио да ће тужити „све који су га клеветали последњих година“, од Медојевића преко Ратка Кнежевића и Александра Тијанића до Мирослава Мишковића и Милана Бека.

На то је одговорио Медојевић најавивши тужбу за клевету против Суботића. С друге стране, телевизија Б92 ће покренути спор против овог црногорског политичара. У причу се убрзо укључио и Александар Тијанић, чији адвокати већ пишу тужбу против Суботића.

Истовремено, још једна телевизија, овај пут подгоричка ТВ Ин, мораће на суд. Њу ће због интервјуа са Станком Суботићем тужити Небојша Медојевић. У Ину поручују да ће се са Медојевићем видети на суду - због клевете!

На крају, тужбу је најавио и директор „Новости“ Манојло Вукотић, који је најавио да ће тужити медијску кућу ВАЦ.

Одговорност Коштунице


Аферу са продајом и куповином акција „Вечерњих новости“ покренуо је Станко Суботић Цане, оптужен за шверц цигарета. Он је открио да је у име компаније „Сента“ потписао уговор с три фирме - „Ардос“, „Тримакс“ и „Карамат“, које су у власништву Мирослава Мишковића и Милана Бека (види оквир). Суботић је открио да се све то дешавало 2004/2005. године, за време владе Војислава Коштунице.

- Мишковић и Беко, који су од мене добили новац и купили акције „Вечерњих новости“, требало је после три месеца да предају те акције мени, односно компанији ВАЦ. То се није десило до данас - изјавио је Суботић.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси