Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Преживљавање уз музику, жеље и поздраве
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 02. 2010.

Извор: Дневник

Преживљавање уз музику, жеље и поздраве


Простом човеку, грађанину Србије и житељу Сомбора и сличних вароши није потребно скупоцено истраживање „АБГ Нилсена“ да би утврдио да су му локални медији на умору.

Каква им је будућност, довољно говори то да локални "електронци" не добацују ни до двоцифреног постотка и да им је рејтинг почесто и испод парламентарног цензуса, мањи од пет одсто.

Процењујући штете и користи приватизације, утисак је да су све, па и сомборска власт, једва дочекале да локалне медије скину са буџетских јасала. Тако обогаљени, у српској тајкунскобуразерској економији имали су шансу да преживе таман колико и "прасе у Техерану".

Случај први - "Радио Сомбор". Приватизован пре неколико година од стране извесне Београђанке Ирене Вуксановић, већ устаљеном методом "пазарио сам, али не знам шта ће ми", врло брзо је отишао под лед. Приватизација поништена после годину и по агоније, тренутно су му акције у државном портфељу, последња плата "легла" ваљда са прошлогодишњом првом зеленом травом, слушаност информативних програма на три језика (српски, мађарски, ромски) почива на бројности фамилија још увек запослених, али гладних, босих и голих новинара и техничара, директора нема већ годину дана, грејање и телефони ствар далеке прошлости....

Случај други - "Сомборске новине". Приватизоване од стране трочланог конзорцијума физичких лица, захваљујући изузетном тиражу за локалне недељне новине (7.000 сваког петка) дуго одолевале пропасти и поред чињенице да многи нису могли да не примете да све више подсећају на страначко гласило. Плате почеле да касне, што је све до скоро било незамисливо.

Случај трећи - "Дунатај". Недељни лист на мађарском језику, са два запослена (обоје новинари), све до недавно била на градском буџету како би се испунила обавеза информисања националних мањина. Ономад Град преноси право власништва на Мађарску грађанску касину, како, јел', не би утицали на медије, а онда у буџету брише ставку финансирања исте те Касине за 2010.

По свему судећи, даља судбина овог листа зависиће од тога да ли ће се сукоб најјаче српске, војвођанске и сомборске странке са странкама Мађарске коалиције од Суботице и Кањиже прелити и на Сомбор.

Случај четврти, пети.... Локалне приватне РТВ станице. Начисто пострадали у наметима државе, РРА и ауторских агенција, док им са друге стране егзистенцију режу мизерни приходи од реклама ионако непостојеће сомборске привреде. Једина шема за преживљавање је "ради ти радио", целодневно пуштање музике уз жеље и поздраве слушалаца.

М. Миљеновић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси