Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нова зграда телевизије на новој авенији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 01. 2010.

Извор: Дневник

Нова зграда телевизије на новој авенији


На последње две седнице Скупштине града усвојени су регулациони планови Ранжирне станице и дела Новог насеља, оног који се протеже дуж новоизграђене деонице Булевара Европе. Тако се сада већ прецизније могу назрети услови грађења, те будући изглед и садржај овог булевара дуж западне ивице, у који градски оци полажу велике наде.

Последњим изменама плана Новог насеља, одређен је плац за нову зграду Радио телевизије Војводине, која ће се налазити на Булевару војводе Степе, северно од булевара и уз садашњу пругу. Такође, на иницијативу Завода за изградњу града, смањена је спратност будућих зграда дуж западне стране Булевара Европе са 18 и 20 спратова на 10, што важи за “висинске акценете”, док је просечна спратност од четири до шест етажа с поткровљем. План детаљне регулације старе ранжирне станице ствара услове да се од садашње Ложионице и њене околине формира место окупљања и културни центар.

Простор од 10,56 хектара чиниће две целине: пословање (трговина, туризам, угоститељство, култура, наука, локална управа…) и две потцелине са садржајима културе и парком на југоистоку, док ће између њих водити пешачка стаза. Ложионица са окретницом и системом канала - шина, изграђена 1911. године, чува се као споменички комплекс и доминираћ е комплексом намењеним култури. План предвиђа могућност да се полукружни облик Ложионице догради, а као могући садржај наведени су музеји, мултимедијални центар, центар уметности с атељеима, радионицама, изложбеним и сценским просторима и слично.

Детаљи и пословног и културног комплекса прецизније ће бити одређени кроз архитектонске конкурсе. Између будуће зграде РТВа и Ложионице пружаће се општеградски линијски центар који ће нудити трговачке, угоститељске и занатске услуге, а места ће бити и за административнопословне садржаје. Урбанисти су препоручили да се ту нађе места за хотел, банке, представништва, агенције...

Простора ће бити и за градску управу, а треба утврдити где ће се и да ли ће се наћи места за музеј, позориште, биоскоп, галерију и сличне просторе. Такође, препоручено је да зграде у овом, западном делу Булевар Европе, буду репрезентативне, тако да се може очекивати, уколико инвеститори буду желели или на неки начин буду условљени, да овај део града добије зграде несвакидашњег изгледа. Додуше, у њима би требало да само трећина простора буде намењена становању.

Део између Ложионице и Футошког пута, такозвана железнич ка колонија, намењен је такође пословању и становању, а дуж булевара су планиране зграде од пет до шест спратова с поткровљем, док би се спратност смањивала до два спрата у дубини блока, према Новом насељу.

На углу Футошке улице и Булевара Европе, а дуж Лединчаке улице, предвиђена је изградња пословног комплекса, стастављеног из два блока и с прилазом из Лединачке улице. Северније од тога, Новосадски сајам ће имати прилику да изађе на Булевар Европе и то са вишенаменском зградом, намењеном сајамским излагачима, која би ван приредби служила и за спорт или културне садржаје.

Остатак источне стране Булевар Европе у великој мери већ је изграђен и то стамбеним зградама.

С. Крстић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси