Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тежак положај и у 2010.
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 01. 2010.

Извор: Данас

Тежак положај и у 2010.


Београд - За медијску сцену Србије претходна година је била лоша, а ни у 2010. не очекује се значајан напредак, оцењују саговорници Данаса.

Како објашњавају, медије очекују „грубе интервенције државе“, гашење локалних гласила, отпуштање новинара, али и гурање у самоцензуру.

Љиљана Смајловић, председница Удружења новинара Србије (УНС), каже за Данас да је претходна година била ужасна за медије у Србији и да не верује да ће 2010. бити боља, „чак и ако Уставни суд обори спорне одредбе Закона о јавном информисању“.

- Најновија измена Кривичног законика, којом се забрањује и коментарисање судских поступака пре правоснажности пресуде, сведочи да је држава решена да настави са грубим интервенцијама у области медија. Тако ће новинаре држати у дефанзиви, терајући их да, уместо радних места, бране слободу изражавања у Србији - наводи Смајловићева.

Она додаје да ће у 2010. бити још мање плурализма зато што ће многи добри новинари изгубити посао, а „неће моћи да рачунају на солидарност заплашених колега“. Наша саговорница истиче да ће држава, уместо да помаже медијима да опстану, „наставити да их гура у самоцензуру и да жмури пред све већом цензуром“. Она указује да се то дешава и у другим земљама, али да оне проналазе мере помоћи.

- Код нас ће се енергија утрошити на писање „медијске стратегије“ под окриљем Министарства културе. За то ће бити обезбеђена европска средства, иако би било логично да је стратегија усвојена пре погубних закона о штампи - каже Смајловићева.

И Надежда Гаће, председница Независног удружења новинара Србије (НУНС), наводи за Данас да је ово удружење још током 2008. упозоравало да ће наредна година бити тешка за медије у Србији.

- У свету, па и код нас, смањен је улог оглашивача у штампаним медијима за око 30 до 40 одсто. На удару су се нашли стални хонорарци и новинарска професија, у којој су иначе ниска примања, сведена је на ниво испод просека - истиче Гаће. Како објашњава, током лета је била и велика расправа о новом Закону о информисању, у којем постоје одређени спорни чланови, а став НУНС-а је против било каквог облика забране према овом закону.

- Казне да, али забране не, иако су и одређене казне превисоке - објашњава Гаће.Када је реч о 2010. години, она напомиње да се „боји да неће бити ништа мање тешка“ за медије, али да би могла да буде и оштрија од 2009. Она каже да су у Европи и свету многи медији гашени, што би могло да се деси и у Србији. Према њеном мишљењу, уколико Србија успе да се стабилизује, на известан начин би се стабилизовала и медијска сцена.

- Велики штампани медији се лакше прилагођавају тешким условима и помажу једни другима, за разлику од мањих, локалних. Постоји могућност да дође до гашења појединих локалних медија, као и да већи смање број издања - каже Гаће

Антрфиле : Вељановски: Гашење без обзира на кризу


Раде Вељановски, професор Факултета политичких наука, каже за Данас да не очекује лаку годину за медије, као и да без обзира на то да ли ће економска криза јењавати или не медијима у Србији неће бити много боље.

- У Србији има превише медија и неки ће нестати, што зависи од тржишта, не само од закона. Ова година биће пуна напетости, а неопходан је и активизам свих укључених актера, медија и медијских удружења - каже наш саговорник. Он очекује да се формира Савет за штампу, како би се саморегулацијом унапредило стање у новинарству, као и да држава донесе одговарајућу регулативу.

И. Тошовић - Б. Цвејић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси